Implacabilul Nehammer, gafă de proporții sau țintă clară? Cum a ales „dușmanul” României să promoveze politicile anti-inflație din Austria
Cancelarul austriac Karl Nehammer nu trece tocmai printr-o perioadă de invidiat. Cel care este cu „Nein-ul” în suflet, în ceea ce privește respingerea aderării României la Schengen, este ținta unor critici dure în Austria. Mai exact, oficialul austriac a fost nevoit să înlocuiască o fotografie pe care a distribuit-o pentru a promova campania publicitară „Să crezi în Austria!”, lansată de Partidul Popular Austriac (ÖVP) pe care îl conduce, după ce internauții au observat că imaginea a folosit ruble în loc de euro.
Mai exact, Karl Nehammer a publicat pe contul său de Twitter o poză cu ruble rusești folosită în campania publicitară lansată recent „Crede în Austria”. Fotografia avea scopul de a ilustra politicile anti-inflaționiste ale guvernului de la Viena.
Nu este singurul scandal în care este implicat Nehammer. Cancelarul este criticat în Austria în urma unor declarații controversate. A spus, în cadrul unei întâlniri cu membrii partidului său, că oamenii sunt săraci pentru că nu vor să muncească mai mult și că e imposibil să existe în țară copii care nu au o masă caldă, din moment ce un hamburger la McDonalds costă doar 1,4 euro.
„Niciodată un moment plictisitor în Austria: pentru cea mai recentă campanie de PR intitulată „Crede în Austria”, partidul de guvernământ ÖVP folosește o imagine stoc cu monede în ruble rusești pentru a-și ilustra afirmația că este pe locul doi în Europa când vine vorba de politici anti-inflație”, scrie Oliver Grimm, corespondent al ziarului Die Press, citat de Digi 24.
Campania promovată de Nehammer este lansată cu un an înaintea alegerilor legislative
Cancelarul austriac Karl Nehammer a lansat o campanie de relaţii publice cu mesaje optimiste, menită să crească încrederea publică în coaliţia sa de guvernare, cu un an înaintea alegerilor şi în timp ce partidul său conservator este ţinta criticilor.
Campania este lansată cu un an înaintea alegerilor legislative, într-un moment în care Partidul Popular Austriac se află pe locul doi în intenţiile de vot, cu un procent de 24%, în urma formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cotat cu 30%, conform unui sondaj publicat mai devreme luna aceasta.
După sesizarea gafei partidul lui Nehammer a înlocuit fotografia cu una cu euro, cancelarul austriac redistribuind apoi imaginea în noua sa versiune.
Reuniuni JAI în 2023. Mize și strategii pentru România
Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE, cel în care se poate vota pentru primirea de noi membri în Spațiul Schengen, mai are programate în anul 2023 trei reuniuni, iar prima dintre ele se desfășoară la Bruxelles în ziua de 28 septembrie 2023. Rămâne de văzut dacă Schengen-ul va face face subiectul dezbaterilor în aceste trei întâlniri.
- Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne), 28 septembrie 2023
- Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 19-20 octombrie 2023
- Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 4-5 decembrie 2023
Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen
Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.
CITIȚI ȘI: