Gala Premiilor MLNR – ediția a XI-a 2024 – a premiat șapte ROMÂNI de excepție pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

Publicat: 22/06/2024, 13:29
Actualizat: 22/06/2024, 13:31

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR), aflată în anul 2024 la cea de-a XI-a ediție, a premiat – vineri, 21 iunie – șapte cetățeni români care au realizat lucrări de excepție în domeniile științe exacte, științe aplicate, medicină, economie, educație, mediu sau IT, artă și cultură, diplomație și politologie, contribuind astfel la dezvoltarea cunoașterii și progresului social.

Cei șapte laureați ai Galei MLNR, ediția a XI-a, au fost:

  • Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București, pentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.
  • Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române, pentru lucrarea “Investigating nonlinear forced vibration of functionally graded beam based on the nonlocal gradient theory considering the mechanical impact, electromagnetic actuator, thickness effect and nonlinear foundation”, publicată în 2023 în Revista „Mathematics”.
  • Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. univ. dr. Victor Velculescu– profesor de oncologie și co-director al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA, pentru articolul „Singlemolecule genome-wide mutation profiles of cell-free DNA for noninvasive detection of cancer” publicat în iulie 2023 în prestigioasa revistă Nature Genetics, New York.
  • Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – A.S.E. pentru volumul ”Business Strategies. Building Sustainable Models with Artificial Intelligence and Digital Platforms”, publicată în 2023 la Editura ASE.
  • Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pentru lucrarea ”The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.
  • Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu pentru organizarea în 2023 a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) care a reunit peste 800 de trupe de teatru din 80 de țări și un număr record de peste 1 milion de spectatori cu prezență fizică și peste 30 milioane de spectatori virtuali.
  • Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru – pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România onorează elitele societății românești, acei oameni remarcabili care, prin realizările lor excepționale, au adus contribuții semnificative și durabile țării noastre. Purtând numele unor personalități de marcă ale Masoneriei Române, reprezentative pentru cele șapte domenii de referință, fiecare premiu acordat astăzi reflectă valorile fundamentale care dau putere societății noastre și care contribuie la afirmarea internațională a performanței românești.  Ele dovedesc importanța încurajării și sprijinirii excelențeiși ne motivează să investim în educație, cercetare și inovație, ca motoare ale dezvoltării durabile a României, transmis Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.

„Ne exprimăm recunoștința profundă pentru contribuția dumneavoastră semnificativă la consolidarea reputației României”

Cătălin Tohăneanu s-a adresat câștigătorilor premiilor oferite în cadrul Galei MLNR: „Premiile ce vă sunt conferite astăzi reprezintă o recunoaștere a muncii voastre asidue, a talentului și a dedicării voastrefață de performanță în varii domenii de activitate. Fiecare dintre dumneavoastră a demonstrat ce înseamnă să fii lider, inovator și un veritabil model pentru semeni.

Apreciem sincer devotamentul dumneavoastră constant pentru propulsarea valorilor științifice și culturale românești și pentru cultivarea unui mediu propice dezvoltării intelectuale și formării profesionale de excepție. Ne exprimăm recunoștința profundă pentru contribuția dumneavoastră semnificativă la consolidarea reputației României ca centru de excelență academică recunoscut pe plan internatțonal”.

Cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor MLNR, găzduită la Ateneul Român, a fost organizată în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara,  Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova, ASE, Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova, SNSPA, Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, Universitatea Națională de Arte “Constantin Brâncuși” București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar