Gala Premiilor Valori Contemporane, sub egida Premiilor Radar de Media, a avut loc la Sala Luceafărul din Capitală, cu scopul de a recunoaște meritele celor mai importante personalități de la începutul secolului XXI, care au scris istorie în domeniul lor de activitate și care au devenit deja parte din memoria națională.
Evenimentul a fost prezentat de Claudiu Dumitrache, Rareș Prisacariu, Maria Coman și Raluca Grigoriță și s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Culturii și cu participarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
După ce Rareș Prisacariu a prezentat conceptul ceremoniei și – pe acordurile lui Ciprian Porumbescu – a emoționat publicul prin recitarea poeziei „O, om”, a lui Traian Dorz, soprana Felicia Filip, președinte de onoare în comisia care a acordat premiile galei, a interpretat Imnul Național al României.
Pentru prima dată în istoria României, au fost celebrate meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniul lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale.
Academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, printr-un mesaj video, a transmis publicului că aceste premii „au intrat deja într-o tradiție a culturii românești” și că „preluarea proiectului de Myosotis Media Group, condus de domnul Claudiu Dumitrache, a oferit ceremoniei o sevă nouă”.
Renumitul istoric a apreciat că Premiile VALORI CONTEMPORANE se referă la „recunoașterea individualității culturale și a valorii personalităților din mediul intelectual, cultural și artistic românesc”, reprezentând „o adevărată ceremonie care aduce bucurii în sufletele multor români”.
„De aceea” a mai transmis academicianul, „sunt încântat și îi mulțumesc domnului Claudiu Dumitrache pentru dialog, pentru amabila invitație și pentru alegerile extraordinare pe care grupul le-a făcut. Și îl felicit, cum îi felicit pe toți premiații de acum și pe cei din trecut! Să ne urăm la cât mai multe ceremonii de acest fel, prin muzică, poezie și artă – în general”.
În discursul său, Claudiu Dumitrache, ambasadorul Culturii EEF și amfitrionul proiectului, a precizat că evenimentul s-a referit „la importanța de a ne recunoaște valorile și modelele, de a le readuce în atenția publicului larg, în special în atenția noilor generații care au nevoie, mai mult ca niciodată, de repere”.
Claudiu Dumitrache a mai menționat că juriul „a nominalizat și ales personalitățile românești care se bazează în viața și lucrarea lor pe valorile românești și universale infailibile, valori care au construit civilizația creștină, care au dat și dau vizibil roade inegalabile în comparație cu cele speculate și nerevelate, valori care dau roade unice și miraculoase, valori prin care noi toți putem integra Lumina în viața proprie, ca Ființă globală cu menirea de a stăpâni tot cosmosul și de a-l umaniza”.
Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul Media Network, a primit premiul „Jurnalistul emerit” în cadrul acestei gale și a spus că, în esență, evenimentul s-a concretizat printr-un „manifest al luminii” semnat de toți cei care au participat.
„Suntem semnatarii unui manifest al luminii, în această seară, pentru că ascultam pe această scenă atâtea voci valoroase ale României. Și, când spun ale României, și ale Basarabiei, pentru că îl ascultam pe domnul academician Mihai Cimpoi vorbind despre Basarabia cu atâta năduf și se recomanda un ziarist român.
Mă recomand și eu un umil ziarist român. Este un manifest al luminii și vă mărturisesc că în această seară, când mă voi duce acasă, voi da perna la o parte și mă voi așeza cu capul pe această gală. Este atât de înălțător să asculți președintele Academiei Române, vorbind despre valorile contemporane…
Am primit acest onorant premiu, și spun onorant cu grijă, pentru că există aici această hartă atât de frumoasă a României, cu tricolorul pe ea, iar eu mi-o imaginez ca fiind harta României Mari. Am primit premiul cu măgulire, cu mângâiere și cu groază, deopotrivă. Am să vă spun de ce. Cu mângâiere pentru că este un premiu care nu are cum să nu-ți ciobească din smerenie, și ca jurnalist, dar deopotrivă este și cu groază, pentru că este un premiu – jurnalistul emerit – care îți deschide o barieră către o anumită etate”, a încheiat Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul Media Network.
Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a premiilor Myosotis a fost formată din Felicia Filip (președinte de onoare), Claudiu Dumitrache (președinte), George Coandă, Doina Dabija, Sorin Stanciu, Raluca Găină, Teodora Marin, Andrei Drăgulinescu și Alesea Brînzilă.
Lista completă a premiilor Galei VALORI CONTEMPORANE – 2024 poate fi parcursă AICI.
Citește și:
Portrete ale femeii interbelice/ Ion CRISTOIU: “O femeie genială intuiește perfect bărbatul“