A fi soția unui președinte, indiferent de țara plasată în scenariu, poate părea o provocare căreia Prima Doamnă trebuie să îi facă față cu zâmbetul pe buze. O viață în doi absolut normală se transformă, radical, după preluarea unui mandat de președinte, iar fiecare zi a cuplului prezidențial este așezată sub lupa mass-mediei necruțătoare, a analiștilor politici imperturbabili, a economiștilor pragmatici și firește, a designerilor vestimentari atenți până la cel mai mic detaliu al ținutelor.
România ultimelor trei decenii a fost ”cârmuită” de patru președinți – Ion Iliescu (1989 – 1992, 1992-1996 și 2000 – 2004), Emil Constantinescu (1996 și 2000), Traian Băsescu (2004 și 2014) și Klaus Iohannis, cel care a preluat mandatul prezidențial pe data de 21 decembrie 2014, iar acum se află la cel de-al doilea mandat.
Fiecare dintre ei a fost aplaudat, contestat, lăudat sau criticat. Însă fiecare dintre ei a scris – Klaus Iohannis încă scrie – o pagină de istorie contemporană a României, cu mai mult sau mai puțin ”har”, rămânând ca istoricii, peste timp, să tragă toate concluziile. GÂNDUL.RO vă prezintă o GALERIE FOTO care transcende, totuși, simpla perspectivă a unor imagini surprinse la diferite intervale de timp.
Alături de președinții României de după Revoluția din Decembrie 1989 s-au aflat, însă, și Primele Doamne. Dacă ar fi să facem un scurt exercițiu analitic, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu, Maria Băsescu și Carmen Iohannis sunt legate, indiscutabil, printr-un ”fir” invizibil.
Primele Doamne ale României ultimelor trei decenii au în comun – dincolo de statutul de pereche a șefului statului – o discreție indiscutabilă, de un bun-gust evident, preferând să își sprijine soții departe de lumina reflectoarelor, însă fiind la brațul acestora în timpul evenimentelor importante, fie ele politice, culturale sau sociale. Dar sfaturilor lor – în momentele atât de scurte de intimitate – sau protecția și echilibrul feminin de care (mai ales) un președinte are nevoie nu pot fi, niciodată, minimalizate.
”Femeia e ca o punguță de ceai: nu știi niciodată cât de tare este până nu o vezi cum fierbe”, spunea Eleanor Roosvelt, soția lui Franklin Delano Roosvelt, președintele SUA și Prima Doamnă a Americii în perioada 4 martie 1933 – 12 aprilie 1945.
Diplomată și activistă pentru drepturile omului, considerată una dintre cele mai influente femei ale secolului XX, Eleanor Roosvelt avea dreptate. Iar atunci când focalizăm atenția doar asupra Primelor Doamne, femeile puternice din spatele bărbaților atât de puternici, cuvintele sale atemporale sunt cu atât mai relevante.
Nina Iliescu, Prima Doamnă a statului român post-decembrist, s-a născut pe data de 4 martie 1930 și l-a cunoscut pe Ion Iliescu atunci când avea doar 18 ani. După numai trei ani, cei doi și-au unit destinele, iar anul 2021 îi găsește împreună.
Provine dintr-o familie modestă, din cartierul bucureștean Crângași și a preferat, permanent, ”conul de umbră” în locul aparițiilor publice, însă Ion Iliescu a declarat că ea i-a fost ”cel mai constant și profund suport”, întreaga viață.
”Cel mai constant și profund suport, în toata viața mea, a fost și este soția. Alături de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiți nici de putere, nici de avere. După o viață petrecută împreună, singurele noastre bunuri sunt casa în care locuim și o mașină cumpărată de soție. Apartamentul nu este nici măcar de un confort extraordinar: biroul meu este destul de restrâns, iar în dormitor încap doar patul și șifonierul…”, dezvăluia Ion Iliescu în anul 2003.
La rândul său, Nadia Ileana Bogorin – soția fostului președinte al României, Emil Constantinescu -, născută pe data de 18 iunie 1940, s-a dovedit a fi o Primă Doamnă extrem de discretă pe durata mandatului partenerului său de viață.
Cei doi s-au căsătorit în anul 1963 și au doi copii, Dragoș și Norina. Un amănunt pe care puțini îl cunosc despre fosta Primă Doamnă a României este că a fost jurist de profesie.
Nadia Constantinescu s-a aflat, permanent, alături de soțul său, Emil Constantinescu, depășind cu eleganță chiar și momentul dificil în care s-a vehiculat că acesta ar fi avut o aventură cu actrița Rona Hartner.
Născută pe 6 septembrie 1951, Maria Băsescu a mărturisit că a învățat ce înseamnă singurătatea pe care o impune o viața alături de un comandant de navă.
”Și îmi plăcea foarte mult (n.red. – să facă turism), pentru că totdeauna mi-au plăcut societatea, oamenii. Să fie mulți oameni în jurul meu. Mai târziu am ajuns închisă între patru pereți. Am stat foarte mult singură. E adevărat, la început am încercat să dau fetița la creșă, dar nu se adapta. Era mereu bolnavă și nu mânca. Așa că am rămas acasă. Singură. Soțul meu pleca mereu pe mare. Chiar vreau să-mi cer scuze pentru felul în care mă exprim. Probabil ca mă exprim greoi. Asta pentru că foarte mult timp am vorbit numai cu câinele”, mărturisea Maria Băsescu în 2018.
Din postura de Primă Doamnă, și Maria Băsescu, după ce Traian Băsescu a devenit președinte al României, a preferat discreția, cu toate că, așa cum a dezvăluit chiar ea, a fost și este o fire sociabilă. Dar l-a însoțit pe acesta în vizitele oficiale, adoptând – au concluzionat designerii – un stil vestimentar gen ”Jacqueline Kennedy Onassis”.
Carmen Iohannis, considerată nu numai o Primă Doamnă discretă, dar și foarte elegantă, atunci când apare lângă Klaus Iohannis, s-a născut la Reghin, pe data de 2 noiembrie 1960.
Profesoară de engleză, descendentă dintr-o familie română unită (greco-catolică) din localitatea Sântu, un sat din apropierea orașului Reghin, în județul Mureș, a făcut balet în copilărie și a luat lecții de pian.
În perioada comunistă a participat la slujbe clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința particulară a acestuia, situată în strada Șelarilor din Sibiu, slujbe la care a participat și Klaus Iohannis. L-a cunoscut pe viitorul președinte al României atunci când avea 22 de ani. Erau studenți și s-au căsătorit șapte ani mai târziu, în 1989, iar după absolvirea facultății au lucrat ca profesori la Agnita și Sibiu.
După Revoluția din 1989, Carmen și Klaus Iohannis au predat chiar la liceele unde fuseseră elevi – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și respectiv la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.
Carmen și Klaus Iohannis nu au copii, iar Prima Doamnă este o simpatizantă a Familiei Regale a României și înfocată admiratoare a culturii britanice.
GÂNDUL.RO vă invită să accesați GALERIA FOTO în care cele patru Prime Doamne ale României ultimelor trei decenii își spun, prin imagini, propriile povești frumoase, scrise alături de partenerii de viață.