Lista celor mai periclitate șapte monumente și situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunțată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile dedicată patrimoniului cultural și natural – și Institutul Băncii Europene de Investiții.
Anunțul celor mai periclitate 7 situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanți la nivel înalt ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și Tineret.
Cele mai Periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt: Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA; Podul Zogu, ALBANIA; Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA; Orașul Grădină La Butte Rouge lângă Paris, FRANȚA; Centrul istoric Stolberg, GERMANIA; Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz, SPANIA; Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA.
Moștenire culturală a Europei trebuie păstrată
Cele mai Periclitate 7 situri de Patrimoniu în 2022 au fost selectate de Consiliul Europa Nostra dintre cele 12 situri din lista scurtă de către panelul de experți internaționali. Selecția a fost făcută pe baza semnificației patrimoniale și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și pe baza pericolului grav cu care se confruntă.
Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică durabilă, precum și un instrument de promovare a păcii și dialogului în localitățile lor și regiunile mai extinse.
„Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraș grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraș medieval, grav avariat de inundații, și la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării.
Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare.”, a declarat În cadrul evenimentului online, președintele Executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger
Echipele de experți care reprezintă Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții, împreună cu organizațiile care au nominalizat site-urile și alți parteneri, vor evalua fiecare caz prin colectarea de informații și prin întâlnirea cu părțile interesate cheie. Aceste echipe multidisciplinare vor oferi consiliere de specialitate, vor identifica posibile surse de finanțare și vor ajuta la mobilizarea unui sprijin larg pentru salvarea acestor repere de patrimoniu. La sfârșitul procesului de evaluare, aceștia vor formula și comunica un set de recomandări pentru acțiuni viitoare.
Programul 7 Cele Mai Periclitate este condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. De asemenea, are sprijinul programului Creative Europe al Uniunii Europene. Lansat în 2013, acest program face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva moștenirea pe cale de dispariție a Europei. Crește gradul de conștientizare, pregătește evaluări independente și propune recomandări de acțiune. Acesta oferă, de asemenea, un grant de 10.000 EUR pentru fiecare site listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea sitului periclitat. În cele mai multe cazuri, listarea unui sit pe cale de dispariție servește precum catalizator și stimulent pentru mobilizarea sprijinului public sau privat necesar, inclusiv finanțare.
Povestea Băilor Neptun
Nominalizarea Băilor Neptun la Programul 7 Cele mai Periclitate 2022 a fost făcută de Asociația Locus, un ONG românesc cu sediul la Timișoara. Asociația Locus a fost creată în 2017 de tineri studenți și absolvenți arhitecți cu scopul ambițios de a salva complexul termal istoric sub platforma numită Herculane Project.
Pe termen lung, aceștia propun ca Băile Neptun să-și păstreze funcția actuală de spa medical, dar cu funcțiuni adăugate de wellness, funcțiuni comerciale și sociale într-un sistem integrat. De asemenea, se recomandă continuarea unui parteneriat public-privat între administrația locală și ONG, care ar deveni manager de proiect al unui grup mai larg de părți interesate cu obiective clare.
“În primul rând, nominalizarea în acest program înseamnă recunoașterea valorii europene pe care situl nostru o are. Băile Neptun chiar au o valoare europeană inestimabilă și recunoașterea aceasta atestă cumva faptul că o investiție în patrimoniu și în respectiva clădire va fi nu doar de succes, ca și proces de restaurare, ci va fi una care va avea foarte multe beneficii asupra comunității. Suntem foarte entuziasmați și fericiți!
Practic, munca cea mai grea acum începe, pentru că, intrând pe această listă a celor mai periclitate monumente, practic o să avem o serie de întâlniri cu experți europeni, care se vor deplasa la Herculane, vom avea o serie de întâlniri cu stakeholderi, care sunt foarte importanți pentru această zonă istorică a Băilor Herculane. O să primi și un grant de 10.000 de euro, cu care să implementăm un program pe care l-am propus în cadrul acestui proiect”, spune Oana Chirilă, președinta Asociației Locus.
Până acum, tinerii de la Asociația Locus strâns peste 90 de mii de euro din diverse campanii de donații, pe care i-au investit în lucrări de salvare și conservare a acestui imobil. Ar mai avea nevoie de cel puțin 15.000 de euro, să finalizeze aceste lucrări.
Amplasată între un versant de munte abrupt și râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din orașul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub dominație romană, maghiară, otomană și austro-ungară.
Clădirea continuă să se degradeze în ritm alert
Clădirea Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafață totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.
Proiectată în stil eclectic, clădirea Băilor Neptun are o fațada principală tratată cu cărămidă aparentă, finisată parțial cu tencuială și îmbogățită cu ornamente. La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern spa din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.
După căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv remarcabilele Băi Neptun, care au fost abandonate și au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace. În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare.
Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019. Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert. Cu toate acestea, clădirea continuă să se degradeze într-un ritm rapid. În decembrie 2021, un perete structural de la etajul superior s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă, ceea ce subliniază starea avansată de degradare a clădirii.