Îi vedem ”pe sticlă” în fiecare zi, duelându-se verbal și încercând să demonstreze electoratului că dețin atuurile necesare pentru a face ”istorie” în interesul tuturor românilor. La Palatul Victoria sau în sediile de partid, în campanie electorală sau în emisiuni difuzate în prime-time, prin declarații de presă efervescente sau prin opinii publicate pe propriile pagini de socializare, politicienii momentului duc o luptă acerbă în care fiecare bătălie câștigată se transformă într-un alt pas către o mult dorită victorie finală a partidului pe care îl reprezintă.
Sunt plini de vervă, impetuoși declarativ, nemiloși în relația cu contracandidații, trimit ”săgeți” ascuțite către ”adversari” într-un ritm constant, argumentează și contraargumentează la ore de vârf și își scriu – cu frenezie – propria poveste politică.
Politicienii de astăzi sunt, în multe cazuri, și politicienii de ieri. Unii sunt foști prim-miniștri, miniștri, primari, alții, parlamentari de trei decenii. Dincolo de lupta de idei, de moțiunile de cenzură sau de proiecte ministeriale asumate, în diferite perioade și indiferent de partidul aflat la guvernare, timpul își continuă, la rândul său, cursa imperturbabilă.
GÂNDUL vă propune o GALERIE FOTO mai mult decât sugestivă. Fiindcă, înainte de a fi oameni politici, premierul, miniștrii, senatorii și deputații României sunt oameni, la rândul lor. Iată cum arătau, cu un deceniu în urmă, politicienii momentului din România anului 2021.
Născut în 1972, pe 1 aprilie, Florin Cîțu a fost economist la Banca Europeană de Investiții și economist-șef la ING, dar a fost atras de efervescența vieții politice și a simpatizat, de la bun început, cu ideile liberale.
Este licențiat în științe economice – absolvind Grinnell College din Iowa, SUA în 1996 -, obținând și un master în științe economice în cadrul Iowa State University, dar și un doctorat la aceeași universitate, în macroeconomie și afaceri internaționale.
A devenit senator al Partidului Național Liberal în 2016, iar de atunci a cunoscut o carieră politică ascendentă. În luna noiembrie a anului 2019 prelua portofoliul Ministerului Finanțelor, iar la sfârșitul anului trecut – pe 23 decembrie – a devenit cel de-al 69-lea prim-ministru al României
Fiul unui militar de carieră – comandorul în retragere Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene -, președintele PSD, Marcel Ciolacu, născut în Buzău, în 1967, este jurist, absolvind, în 1995, Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București.
Între 2008 și 2009, Ciolacu a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, iar apoi, între 2010 și 2012, a obținut un masterat în managementul sectorului public, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
A fost, începând cu 2002, consilier local și prefect interimar la Buzău. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe deputatul Marcel Ciolacu în funcția de consilier onorific, pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014, Ciolacu a devenit secretar al Camerei Deputaților.
Președintele PSD de azi – funcție pe care a câștigat-o în luna noiembrie 2019 – a fost și președinte al Camerei Deputaților, dar și viceprim-ministru în Guvern ( –
Inginerul Ludovic Orban este unul dintre ”lupii bătrâni” ai liberalilor, intrând în PNL – Aripa Tânără) în 1992. A declarat chiar el că a rămas de 30 de ani în același partid, iar acum este chiar președintele Partidului Național Liberal, dar și președinte al Camerei Deputaților (din 21 decembrie 2020).
Este brașovean – născut în 1963 -, tatăl său fiind de origine maghiară, iar mama sa de origine română. A absolvit, în 1988, cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității din Brașov, dar are și studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Pasionat de bridge și de șah, omul Ludovic Orban cântă la chitară, dar interpretează – a apărut în multe emisiuni TV – și arii de opere sau melodii populare.
A fost cel de-al 68-lea prim-ministru al României, în perioada –
Botoșăneanca Raluca Turcan s-a născut în 1976. După ce a urmat cursurile Liceului „A. T. Laurian” din Botoșani, a obținut o diplomă în rusă comercială, absolvind Institutul Pușkin din Moscova, dar are și o diplomă în economie (Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale).
Este deputat PNL din data de 21 decembrie 2020, două zile mai târziu devenind ministru al Muncii și Protecției Sociale în Guvernul condus de premierul Florin Cîțu. A fost vicepremier în ambele guverne ”Orban”.
Raluca Turcan a fost președintele interimar al PNL din 21 decembrie 2016, în urma demisiei Alinei Gorghiu, până pe 17 iunie 2017, dar este membru fondator al Partidului Liberal Democrat (PLD). După unirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat, Raluca Turcan a ocupat în noul partid format (PD-L) funcția de vicepreședinte.
A făcut parte din echipa lui Theodor Stolojan, în perioada în care acesta a ocupat funcția de președinte al Partidului Național Liberal.
Gabriela Firea – fostul edil al Capitalei – a fost jurnalist (și-a început cariera în 1990), însă trepidanta viață politică a determinat-o la o schimbare de optică. Astăzi este considerată drept una dintre cele mai puternice ”voci” ale Partidului Social Democrat.
S-a născut la Bacău, tatăl său fiind muncitor necalificat, iar mama sa vânzătoare. A absolvit cursurile Facultății de Litere a Universității din București – specializarea Bibliologie și Știința Informării, promoția 1997 -, iar apoi a continuat cu pregătire postuniversitară și academică la Academia de Studii Economice – Mecanisme valutare și fiscale internaționale, Management bancar și bursier -, dar și un curs de brokeraj. În 2010, Gabriela Firea era doctorand în economie la Academia de Studii Economice din București.
A fost primar general al Bucureștiului în perioada –
Kelemen Hunor va împlini, anul acesta, 54 de ani. Este nu numai politician cu state vechi de serviciu, dar și prozator și poet. S-a născut în 1967, pe 18 octombrie, în localitatea Cârța din județul Harghita.
Kelemen Hunor este deputat din partea UDMR, începând cu legislatura 2000-2004, iar pe data de 26 februarie 2011 a fost ales președinte al UDMR. Kelemen Hunor, actual vicepremier, a fost și ministru al Culturii în două mandate: –
Kelemen Hunor a publicat mai multe volume de poezie și proză, primind premiul Uniunii Scriitorilor în 1996.
Pe data de 1 decembrie 2000, de Ziua Națională a României, Kelemen Hunor a fost decoarat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor, ”pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.
Sibianul Dan Barna, viceprim-ministru al României în guvernul ”Cîțu”, a fost ales deputat al Uniunii Salvați România (USR) în 2016. Este licențiat în drept, absolvind cursurile Universității București. În perioada februarie–iulie 2000, a urmat un curs de formatori la International Development Law Institute din Roma. În 2003, a obținut un master în Management de proiect din partea Universității Politehnica din București.
Deputatul Dan Barna a fost membru al Guvernului Cioloș, unde a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR.
La congresul USR din mai 2017, Dan Barna a fost ales vicepreședinte al partidului, iar ulterior, Biroul Național l-a desemnat purtător de cuvânt al formațiunii. La congresul din 28 octombrie 2017, Dan Barna a fost ales președintele USR, cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate.
Dacian Julien Cioloș – de profesie inginer horticultor – a fost prim-ministru din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, anterior fiind comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene, între 2010 și 2014.
S-a născut în Zalău – pe 27 iulie 1969 – și a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată – specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes (1995–1996), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză și un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I (1996–1997).
Dacian Cioloș a deținut și portofoliul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008. Este președintele Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) din luna ianuarie a anului 2019.
Attila-Zoltán Cseke este senator de Bihor din partea UDMR (în legislatura 2008-2012 și după 23 decembrie 2020), dar și fost ministru al Sănătății în guvernul condus de Emil Boc (”Guvernul Boc II”).
Din 23 decembrie 2020, Attila-Zoltán Cseke este ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, în Guvernul condus de Florin Cîțu.
S-a născut în județu Bihor, localitatea Marghita, pe data de 9 iunie 1973. Cseke Attilla este absolvent de drept, terminând în 2000 Facultatea de Ştiinte Juridice şi Administrative a Universităţii din Oradea, apoi, la aceeaşi universitate, a făcut studii postuniversitare de drept public şi un master în dreptul privat.
În luna mai 2007, Attila-Zoltán Cseke a fost ales de premierul Călin Popescu Tăriceanu să conducă Comisia interministerială pentru repartizarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi care sunt valorificate conform legii, el fiind atunci secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.
Fostul jurnalist de televiziune Rareș Bogdan și-a asumat, la rândul său, responsabilitatea de a face politică în România de azi, fiind un liberal al cărui cuvânt cântărește greu și, actualmente, europarlamentar.
S-a născut la Ocna Mureș, în județul Alba, pe data de 17 septembrie 1974, și a absolvit Școala Generală Lucian Blaga, Liceul Teoretic Petru Maior, apoi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
A fost co-fondator al ziarului Ziua de Cluj, în anul 2004, apoi – la postul Realitatea TV – a moderat cunoscuta emisiune ”Jocuri de putere”. În anul 2019 s-a înscris în Partidul Național Liberal.
Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Guvernul condus de Florin Cîțu, reprezintă Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), fiind senator al României.
Se află la cel de-al treilea mandat de senator, fiind ales și în anii 2012 și 2016. Are 45 de ani și s-a născut în Miercurea Ciuc.
Barna Tánczos este economist, absolvind cursurile Academiei de Studii Economice din București. În perioada 2005-2007, a fost președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS). Între 2007 și 2012 a fost secretar de stat în ministerele Transporturilor, Dezvoltării Regionale și Agriculturii și membru al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală.
Din 2008 până în septembrie 2013, a fost președinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.
Informatician și inginer, deputatul de Timiș Sorin Grindeanu s-a născut pe data de 5 decembrie 1973 în Caransebeș, județul Caraș-Severin, părinții săi fiind profesori. În anul 1996 a intrat în politică, înscriindu-se în PSDR.
A deținut funcția de prim-ministru al României din 4 ianuarie 2017 până la 29 iunie 2017, fiind al 104-lea prim-ministru al țării din 1862, de la unirea guvernelor Principatelor Unite. Între 17 decembrie 2014 și 15 noiembrie 2015, a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în Guvernul condus de Victor Ponta. A fost președinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al PSD Timiș.
Sorin Grindeanu este absolvent al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992–1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date. În anul 1999, a beneficiat de o bursă Tempus, pe o perioadă de trei luni, la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială.
În 2001, s-a specializat în domeniul Educația adulților la Institutul für Erwachsenenbildung din Frankfurt, Universitatea din Aveiro și Universitatea Beckett din Leeds.
În perioada februarie 2013 – decembrie 2014, a fost membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, dar a deținut și funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în perioada
Marko Bela – scriitor și traducător, nu numai om politic – este fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania și Ungaria. S-a născut pe data de 8 septembrie 1951, în orașul Târgu Secuiesc.
Din 1990 este senator de Mureș, în 1992 a devenit liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, iar 1993 a fost ales președinte al acestei formațiuni politice.
Ulterior, a fost reales în aceasta funcție la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 și 2007. În 2011 a renunțat, însă, la președinția formațiunii pe care a înființat-o, lăsându-i locul lui Kelemen Hunor.
În perioada 2004-2008, Marko Bela a fost ministru de stat pentru coordonarea activităților în domeniul culturii, educației și integrării europene în ambele guverne Tăriceanu, iar între 23 decembrie 2009 și 27 aprilie 2012 a deținut funcția de vicepremier, în cel de-al doilea guvern Emil Boc.
Marko Bela a publicat volume de poezie, inclusiv pentru copii, volume de eseuri și studii. Are lucrări pe teme literar-artistice și politice publicate atât în țară, cât și în străinătate.