Curmale chinezești, la vânzare în Stațiunea de cercetare de la Dăbuleni. Cercetătorii de aici au experimentat acești arbori exotici care s-au adaptat foarte bine la solul și clima de la noi. Producătorii de aici și-au pr ca aceste fructe exotice sa ajunga in întreaga tara. Acestea rezista la seceta și la solul nisipos.
În urmă cu câteva zile conducerea stațiunii de cercetare din Dăbuleni a scos la vânzare sute de plante de curmale chinezești. Este unul dintre cele 25 de soiuri experimentate de cercetătorii de aici.
“Curmalele chinezeşti sunt o noutate şi pentru noi în această zonă şi pornind de la faptul că în ultimul timp asistăm la unele schimbări climatice în ceea ce priveşte desprimăvărarea, temperaturile înregistrate, lipsa precipitaţiilor. De 3 ani experimentăm şi acum am scos şi şa vânzare aceşti arbuşti şi sunt la mare căutare”, spune Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
Curmalul chinezesc, unul din cele peste 25 de soiuri de fructe exotice aclimatizate la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, iar cercetătorii spun că ar putea fi pe viitor o soluţie pentru valorificarea solurilor nisipoase din România care se întind pe o suprafaţă de peste 300.000 hectare.
Prețul unui ghiveci în care a fost plantat curmalul chinezesc este de 30 de lei. Fructele se coc în septembrie. Cercetătorii de la stațiunea din Dăbuleni mai au alte 25 de soiuri de plante exotice în experimentare.