NOTRE-DAME de Paris, mai iubită și mai așteptată ca niciodată. Povestea catedralei renăscute din propria cenușă. Când se va putea vizita

Publicat: 07/09/2024, 09:00

Notre-Dame de Paris este mai mult decât se poate povesti în cuvinte. Este un amestec fascinant, aproape ireal, de poveste, de mister și de istorie. Este renaștere în formă pură din propriul scrum al focului care a mistuit-o, fără milă, din temelii. Construirea Catedralei Notre-Dame a durat aproape 200 de ani, fiind începută în timpul domniei Regelui Ludovic al VII-lea. În seara zilei de 15 aprilie 2019, în doar câteva ore, a fost mistuită de flăcări. În 2024, Notre-Dame revine mai puternică, mai iubită și mai așteptată ca niciodată! Iar povestea ei continuă.

Reamintim că însuși Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franţei la data de 2 decembrie 1804. Simbol al rezistenței eterne, cele două Războaie nu au afectat monumentul care continuă să facă istorie.

Fotoreporterul GÂNDUL, Mihai Pop, a surprins imagini unice cu catedrala Notre-Dame, pregătită pe ultima sută de metri pentru marea redeschidere.

Notre-Dame de Paris, 2019-2024. Povestea catedralei inimilor francezilor continuă

Catedrala Notre-Dame de Paris, monument înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a fost construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea în “inima Parisului”, reprezentând un adevărat  “simbol al păcii” şi cuprinzând în ea „toată istoria şi cultura Franţei.”

Catedrala Notre-Dame din Paris (n.r. – în română Catedrala „Doamna Noastră”, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului.

După ce, în 2019, catedrala a fost devastată de un incendiu de proporții, pe 8 decembrie 2024, își va redeschide porțile. Echipele Notre-Dame se așteaptă la un aflux de 15 milioane de turiști pe an, după mult așteptata deschidere.

Pentru asta, va trebui făcută din timp o rezervare, ținând cont că se preconizează un aflux uriaș de vizitatori care abia așteaptă să o redescopere și să o viziteze în liniște, recuperând tot timpul pierdut.

Restaurarea catedralei este supravegheată de arhitectul francez Philippe Villeneuve, care s-a angajat să reconstruiască edificiul exact așa cum era, referindu-se inclusiv la faimosul acoperiș. Lucrările de reamenajare a suprafeței din jurul catedralei și a spațiilor verzi se preconizează a fi finalizate până în 2027.

Notre-Dame de Paris renaște din propria cenușă

În urmă cu cinci ani, lumea întreagă a fost șocată de imaginile incendiului care a devastat catedrala Notre-Dame. Peste 400 de pompieri au fost nevoiți atunci, timp de 14 ore, să domolească infernul care a pus la pământ acoperișul și a prăbușit vârful catedralei vechi de opt secole.

Imaginile impresionante ale turlei în formă de săgeată prăbuşite în incendiul devastator din 2019, au făcut la acel moment înconjurul lumii, stârnind o emoţie generală.

  • Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ulterior, ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, fiind în curs de restaurare.
  • Intrarea în cel mai vizitat monument al Franţei se face prin trei porţi bogat ornamentate. Faţada dantelată prezintă două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare, potrivit informațiilor news.ro.
  • Interiorul se înalţă pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 de metri înălţime. Statui, picturi şi obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului.
  • 1163 este data tradiţională reţinută pentru momentul în care a fost pusă prima piatră a Catedralei, în prezenţa Papei Alexandre III. Construcţia a început pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan şi a durat până în 1345.  Edificiul a suferit modificări în secolele XVII şi XVIII.
  • Din 1990 până în 1992, marea orgă, devenită în secolul XX cea mai cunoscută din lume, va face obiectul unei restaurări ample.

Catedrala inimilor francezilor, una dintre atracțiile turistice de top

Între obiectele de patrimoniu care pot fi admirate în interior se află “coroana de spini”, purtată de Iisus înainte de crucificare, dar şi o mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris.

Totodată, cea mai veche statuie din Catedrală este Fecioara, aşezată deasupra postalului Saint-Anne, în dreapta faţadei, cu fiul pe genunchi.

Incendiul din 2019 nu a constituit însă prima grea încercare prin care a trecut construcţia. Catedrala Notre-Dame a fost vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze de hughenoţii care au considerat că perfecţiunea ei este o ofensă adusă Divinităţii.

Catedrala Notre-Dame, devenită celebră și graţie scriitorului Victor Hugo

Celebritatea catedralei nu s-a datorat doar faptului că regi şi regine şi-au unit acolo destinele. Notre-Dame a devenit faimoasă datorită scriitorului Victor Hugo, care a adus-o în atenţia lumii întregi, în clipa în care a publicat „Cocoşatul de la Notre-Dame.”

Interesant este că, potrivit unor manuscrise descoperite în urmă cu câțiva ani, Cocoşatul a fost un personaj cât se poate de real. Mai mult, acesta era pietrar şi lucra chiar la Notre-Dame.

Catedrala-simbol a Franței se regăsește și în lucrările multor pictori români impresionați de arhitectura și spiritualitatea ei. Mai exact, Iosif Iser a ilustrat măreţia monumentului gotic în lucrarea „Peisaj cu Catedrala Notre-Dame”, aflată la Muzeul Colecțiilor de Artă din București.

Faţada catedralei, plină de mistere care-i incită pe vizitatori

Notre-Dame de Paris a intrat şi în atenţia pasionaţilor de alchimie. Aceştia susţin că uşa principală şi statuile din jur ascund reţeta prin care se poate obţine „Piatra Filosofală.”

Reamintim aici și de săpăturile arheologice făcute sub catedrala Notre-Dame din Paris, care au scos la iveală o comoară extraordinară – statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al XIII-lea, relatează The Guardian.

Descoperirile includ mai multe morminte antice din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în inima monumentului devastat de incendiul din 2019. Experții francezi spun că descoperirea este „extraordinară și emoționantă.”

„Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului.

A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, a mărturisit Christophe Besnier, care a condus echipa științifică pentru săpături.

Una dintre cele mai neobișnuite piese este o sculptură intactă a unui cap uman, despre care se crede că este o reprezentare a lui Isus, sculptată în piatră. Experții cred că sarcofagul de plumb conține trupul unui înalt prelat al bisericii, care ar putea data din secolul al XIV-lea.

Notre-Dame de Paris, locul de care se leagă evenimente istorice importante ale Franței

Aici s-a căsătorit viitorul rege Henri IV cu Marguerite de Valois, dar și viitoarea Regină Margo, chiar  cu șase zile înainte de masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu.

Tot aici a fost încoronat împărat și Napoléon Bonaparte, după ce l-a primit solemn pe mareșalul Pétain, în aprilie 1944. Tot în catedrală s-a celebrat și Eliberarea Parisului, la 26 august, în prezența generalului Gaulle.

Expoziția „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului”, deschisă la începutul lui 2024

O expoziție intitulată „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului” a fost deschisă la începutul acestui an, aducând un omagiu sutelor de artizani care au lucrat la reconstrucție. Expoziția poate fi găsită într-o instalație subterană situată în fața catedralei, iar intrarea este gratuită.

Aceasta evidențiază operațiunile în curs de desfășurare pentru restaurarea catedralei, prezintă expertiza și abilitățile meșteșugarilor și prezintă unele opere de artă salvate din incendiu.

Între timp, la Luvru, o expoziție despre „Catedrala Notre-Dame: De la origini până la Viollet-le-Duc” este prezentată până la 29 ianuarie 2024. Aceasta oferă o istorie condensată a tezaurului catedralei prin intermediul a peste 120 de lucrări.

Galerie FOTO realizată de Mihai Pop, fotoreporter GÂNDUL

CITIȚI ȘI:

Povestea unui simbol al Europei. Catedrala Notre-Dame, de la muzeu la „casă a lui Dumnezeu și a Omului”

Lucrările de reconstrucție a catedralei Notre-Dame din Paris au început

Incendiu devastator în apropierea catedralei Notre-Dame – Paris. Două corpuri de clădiri prăbușite. Deflagrația s-a produs la Academia Americană

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri