Prima pagină » Actualitate » GALERIE FOTO Un protest artistic împotriva războiului împarte în tabere locuitorii unui oraș din România. Amenințări cu reclamații la Ministerul Culturii: „Minunea de acolo este oribilă și trebuie să dispară”

GALERIE FOTO Un protest artistic împotriva războiului împarte în tabere locuitorii unui oraș din România. Amenințări cu reclamații la Ministerul Culturii: „Minunea de acolo este oribilă și trebuie să dispară”

O adevărată polemică s-a iscat, în aceste zile, la Reșița, după ce, Monumentul Eroilor din oraș a fost ales de artistul Nicolae Comănescu locul pentru a realiza o instalație artistică prin care să protesteze față de războiul din Ucraina. Întregul monument, operă a sculptorului Constantin Lucaci, va fi înfășurat cu saci umpluți cu nisip, un fel de baricadă, cum sunt în aceste zile pe străzile orașelor din Ucraina.

Locul ales, i-a împărțit pe localnici în două tabere. Unii apreciază instalația, alții o contestă, iar rețelele de socializare sunt pline de mesaje pro și contra. Cel mai vehement dintre contestatari este Liviu Spătaru, fostul prefect al județului Caraș-Severin și fost primar al Reșiței, care a anunțat că va reclama situația la Ministerul Culturii.

“Acolo se întâmplă o monstruozitate, pentru că peste dalele de marmură cu care am învelit Monumentul Eroilor, marmură neagră așa cum a dat acceptul domnul Lucaci, atunci când a trăit, din păcate domnia sa nu mai trăiește și nu poate să se opună monstruozității apărute la monument, peste acestea s-au pus saci de nisip. Nu poate să fie o operă de artă și nu poți să te bagi peste opera unui alt artist cu o idee reformatoare așa-zis progresistă, dar care este de un prost-gust total. Toată chestiunea aceasta se petrece sub egida Primăriei Reșița, pentru că probabil vreun consilier de acolo l-a cunoscut pe artist.

Nu vreau să pronunț numele artistului, nu-l cunosc, nu știu ce-i poate piele. Minunea asta de acolo este oribilă și ar trebui să dispară cât mai rapid. Eu am solicitat domnului prefect să intervină, dar domnia sa nu poate să o facă, pentru că atunci când s-a construit monumentul nu a fost înregistrat. Degeaba fac sesizarea și la Ministerul Culturii, acest monument nefiind înregistrat nici la Cultură, nici ca obiect de patrimoniu”, ne-a declarat Liviu Spătaru.

Autorul instalației, denumite “Mai rău ca moarte”, spune că discuțiile apărute sunt binevenite pentru că, în acest fel, mesajul operei sale ajunge la și mai multe persoane.

“Acest gen de reacții apar și din lipsa acută de evenimente culturale contemporane, la fel este în toată țara, nu este specific Reșiței. Oamenii vin și ne întreabă. Dacă apuc eu să vorbesc cu ei, pleacă relaxați și convinși sau neconvinși, dar nu mai pleacă furioși. În principiu, trebuie să ajungem la câți mai mulți oameni și să explicăm. Sunt mai multe motoare pentru valul asta de furie populară, pe care l-am iscat, fără să vreau. Este o neînțelegere onestă a lucrurilor este și atacul politic a fostei puteri, față de actuala putere.

Mai sunt și oameni care înțeleg că este un simbol de solidaritate cu Ucraina, este un semnal care te face să te gândești la ce se întâmplă, să te gândești la război, la grozăviile războiului, la faptul că până la urmă nu poți să susții prea mult timp o gândire, o contemplație a ceea ce se întâmplă acolo.

Până la urmă oameni ar prefera să nu afle, dar trebuie să afle! Acest lucru se întâmplă lângă noi, din ce în ce mai multe abominații, crime în masă, care ne strică scala de receptare a lucrurilor normale . Este ceva de negândit. Părerea mea e că nu putem rămâne indiferenți, nu putem trece, pe lângă ce se întâmplă. Eu fac o instalație artistică, care aduce un semnal de reflexie la o scară minoră. Cred că ar trebui să facem mult mai mult pentru asta”, ne-a declarat artistul Nicolae Comănescu.

Ioan Popa, primarul Reșiței, este de părere că, prin polemica creată, demersul artistului și-a atins deja scopul, acela de a răspândi un anume mesaj.

“Artistul lucrează cu noi pe un alt proiect. Venind la Reșița mi-a propus o inițiativă extraordinară și am decis să o facem împreună. Să pichetăm cu saci de nisip Monumentul Eroilor, ca un semnal de alarmă legat de conflictul armat din Ucraina și de atrocitățile care se întâmplă acolo.

În general, când un conflict se întâmplă în zone urbane, cu toții încearcă să-și protejeze monumentele de bombe, de grenade. Demersul nostru este unul simbolic. Evident că unii oameni nu înțeleg aceste lucruri. Eu mă bucur că a suscitat atâtea discuții pentru că a creat interes pentru ceea ce se întâmplă. Cred că această acțiune este foarte bună”, a spus primarul Reșiței.

Artisul Nicolae Comănescu spune că va mai crea astfel de instalații, prin care să încerce să transmită un mesaj anti-razboi în cât mai multe orașe din România.

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele

Citește și