GALERIE FOTO. Ziua Aviației Române. Paradă cu avioane și elicoptere în Capitală
Avioane de luptă şi transport, respectiv F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, elicoptere militare şi aeronave civile, au survolat Capitala, joi, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Joi, 20 iulie, începând cu ora 11.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.
În timpul ceremoniei, pe cerul Capitalei au fost prezente aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 şi IAR-99, dar şi elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparţinând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, precum şi aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României.
Concert la Ateneul Român, de la ora 19:00
Tot joi, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea primei structuri de Aeronautică Militară, la Ateneul Român va avea loc, de la ora 19:00, un concert aniversar susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti.
Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.
La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forţelor aeriene – aviaţia şi aerostaţia, erau subordonate unei structuri de comandament specializate – Serviciul de Aeronautică Militară, astfel fiind înfiinţată o nouă categorie de forţe armate, Forţele Aeriene.
Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene, sărbătorită de Sfântul Ilie. Care este explicația
Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene se sărbătorește la 20 iulie, de Sfântul Ilie, ca o modalitate de a onora patronul spiritual al aviatorilor și de a recunoaște rolul său în istoria și misiunea lor.
Aviația română are o tradiție lungă și mândră, care datează din 1910, când primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu și construit de Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie. De atunci, Forțele Aeriene Române au evoluat și s-au modernizat, participând la exerciții naționale și multinaționale și la misiuni interne și externe.
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)