Teodora Preoteasa, secretar de stat MIPE, a explicat în cadrul evenimentului „GÂNDUL Euro Industry Summit” cum vin fodurile europene și cui i se adresează. Aceasta a punctat că finanțările sunt limitate, dar există și perspective.
„Fondurile europene ajută, dar există constrângeri legislative care îngreunează tot procesul. Mă refer în primul rând la ajutorul de stat, domeniu unde Comisia Europeană are competența exclusivă. Europa ar trebui să devină lider nu doar în inovare industrială, ci ar trebui să rămână un lider competitiv și în producția industrială, după cum a spus recent premierul belgian. Asta trebuie să facem și noi în țară, dar repet, din păcate, finanțările sunt destul de limitate „, a declarat Teodora Preoteasa.
Secretarul de stat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a specificat care sunt finanțările de care țara noastră beneficiază.
„În afară de Fondul de Modernizare, de PNRR unde atenție, pentru înteprinderile mari, finanțările din fonduri europene sunt extrem de limitate, mai avem partea de program de Dezvoltare Durabilă unde, din nou, avem un instrument financiar pentru tot acest proces de retehnologizare, eficiență energetică pentru înteprinderi mari unde valoarea este undeva în jurul a 50 de milioane de euro, cu posibilitatea de suplimentare dintr-un împrumut BERD. Acestea ar fi finanțările disponibile.
Vedem că la nivelul Uniunii Europene că s-a aprobat un regulament, se numește tehnologii strategice pentru Europa. Suntem în proces de negociere cu Comisia Europeană pentru a vedea în ce măsură îl putem aplica noi, în țară. Sunt finanțări disponibile pentru înteprinderile mari în domeniile strategice, dar, repet, un ghid detaliat urmează a fi publicat de către Comisie”, a adăugat aceasta.
Conferința „GÂNDUL Euro Industry Summit” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:
aluminiului, cimentului și altele;
„GÂNDUL Euro Industry Summit” – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).
Partenerii „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI: