GÂNDUL GREEN | Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: „Noua formulă a garanției creează tratamente discriminatorii”

Publicat: 03/10/2023, 18:00
Actualizat: 03/10/2023, 18:17

Noua formulă de calcul a garanției pe care colectorii trebuie să o plătească creează tratamente discriminatorii în piață, afectează lichiditățile, blochează comerțul cu deșeuri și îngreunează noile colaborări. Asta pentru că garanția de 50 de lei pe tonă, suprapunându-se, face ca valoarea ei să fie de fapt 150 de lei pe tonă. Declarațiile au fost făcute la Gândul Green de Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Deși garanția pe care colectorii trebuie să o depună până la atingerea țintelor ar fi trebuit să ducă la stoparea fraudelor, schimbarea legislativă poate fi considerate că îi tratează cu blândețe.

Noi ca asociație, OIREP Ambalaje, încă de la început am spus că această garanție, atât ca valoare, ca și mod de implementare, nu va reduce frauda. Continuăm să fim mirați de modul în care AFM-ul înțelege să reglementeze o anumită activitate ilegală tocmai în sens contrar, în loc să crească presiunea pe cei care fraudează, le ridică responsabilitatea prin eliminarea literei b) care preciza faptul că cel care comite ilegalități este și responsabil pentru plata celor 2.000 lei pe tonă. Li se ridică v1) și li se pune această garanție de 50 lei pe tonă”, a explicat Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, la Gândul Green.

În primă fază, garanția a fost de 500.000 de lei, valoare fixă, beneficiar fiind AFM-ul.

Asta a fost în septembrie anul trecut și ar fi trebuit să fie aplicată începând cu ianuarie 2023, deci practic trei luni de zile, patru luni de zile AFM-ul ar fi avut, spunem noi, obligația și timpul necesar pentru a veni cu norme de aplicare și de constituire a acestei garanții, lucru care nu s-a întâmplat și fiecare a făcut așa cum a înțeles sau cum a vrut să înțeleagă, cum i-a fost mai ușor să înțeleagă modul de constituire a garanțiilor”, a explicat Șerban.

Practic, toate garanțiile constituite pentru prima jumătate a acestui an care sunt, au fost acelea de 500.000 în favoarea AFM-ului, sunt practic inoperabile, mai ales că s-a schimbat și legea și beneficiar este OIREP-ul pentru o valoare de 50 lei. Dar cum spuneam, în lipsa unor norme de constituire a acestor garanții, toți au făcut pe un an calendaristic, fără să acopere întreaga perioadă a controlului.

Deși, de obicei, controalele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) la Organizațiile care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) și la colectori se încheie în luna august a anului următor. Asociația OIREP Ambalaje a solicitat, cu ocazia dezbaterilor cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru modificările legislative, ca această garanție să acopere  întreaga perioadă, pentru a putea fi executate în caz de neîndeplinire a sarcinilor asumate.

Am avut surpriza ca la dezbaterile din Parlament Ministerul Mediului să vină cu un pachet total schimbat despre garanții și de modul de constituire, pachet pe care noi, cei din sală, mă refer la mediul privat, nu-l cunoșteam, n-a fost citat și a fost practic votat la pachet, fără ca cei care vom/vor trebui să îl aplice să îl cunoaștem. Am avut surpriza schimbării acestui beneficiar de la AFM către OIREP și noi știm că la vremea respectivă am argumentat «domnule, nu schimbați regulile în timpul jocului. Lăsați măcar pentru un an ca pentru toate cantitățile gestionate în anul 2023 beneficiar să fie AFM»”, a continuat președintele Asociației OIREP Ambalaje.

Noua formulă a garanției creează tratamente discriminatorii, susține Geanin Șerban.

Dacă anul trecut un colector lucra cu un singur OIREP și a gestionat 1.000 de tone, conform legislației trebuie să constituie o garanție de 50 lei pentru fiecare din cele 1.000 de tone gestionate. Dacă în anul următor, acest colector își diminuează activitatea sau lucrează, decide să lucreze – pentru că trebuie să nu punem bariere în calea comerțului cu deșeuri – cu mai multe OIREP-uri din motive comerciale sau pur și simplu din criterii pe care ei le folosesc în momentul în care decid să lucreze cu un anumit OIREP, pe de o parte, trebuie să constituie, cu vechiul OIREP, la valoarea gestionată anul trecut și cu toate celelalte OIREP-uri la valoarea estimată prin contract”, a explicat Geanin Șerban.

Altfel spus, colectorii vor fi obligați să constituie garanții mai mari decât cantitățile gestionate anul trecut doar pentru că au decis ca anul acesta să lucreze cu mai mulți, mai multe Organizații care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului. Acesta fi aspectul cel mai simplu, dar cu impact.

Alte norme ale actualei legislații impactează și lichiditățile operatorilor economici și se transformă în bariere în comerțul cu deșeuri ori pune bariere pentru eventuale noi colaborări cu un colector ori OIREP.

Toți vorbim de 50 lei pe tonă, de fapt este 150 lei pe tonă și am să vă explic de ce. Dacă astăzi un operator economic decide să colaboreze cu un OIREP, trebuie să constituie 50 lei pe tonă, astăzi, scrisoarea de garanție, respectiv numerarul trebuie blocat pentru 18 luni. Peste patru luni, pentru a lucra anul viitor, trebuie să constituie o altă garanție pentru anul 2024, valabilă 18 luni pentru 50 lei pe tonă, iar la sfârșitul anului 2024, pentru 2025, o altă garanție de 50 lei. Deci practic se vor suprapune trei garanții, doar pentru că AFM-ul nediscutând, neînțelegând, nedorind să înțeleagă cum funcționează sistemul nu a luat în calcul o propunere a noastră care spunea că garanția se constituie până la 31 august anul viitor, perioadă care ar fi acoperit pe de o parte momentul în care se făceau controalele, dar nu ar fi îngreunat și nu ar fi scos din fluxul financiar o sumă inutilă pentru a fi blocată încă o anumită perioadă.

Problema și mai mare cu care se confruntă OIREP-urile este la sfârșit de an, când se fac calcule pentru îndeplinirea obiectivelor.

Anumite OIREP-uri și le realizează mai repede și atunci colectorii trebuie să-și caute alte organizații care să le finanțeze această activitate și doar pentru o decizie prost legiferată și mai ales prost implementată, o întreagă activitate se duce mai mult în zona asta de a-ți aloca timp să reglezi aceste neconcordanțe decât să te ocupi practic de ceea ce este important și anume să găsești soluții pentru a crește cantitățile colectate”, susține Geanin Șerban.

El afirmă că, la discuțiile avute cu Ministerul Mediului, a avut și o propunere pentru a nu mai exista astfel de situații, însă nu s-a regăsit în modificările aduse OUG 196/2005.

Noi credem că propunerea noastră de a ne lăsa pe noi în relația cu colectorul să constituim aceste garanții, eventual prin stopare la sursă, ar fi fost una din soluțiile corecte, astfel încât activitatea partenerilor noștri să nu fie afectată și mai ales întregul sistem să își îndrepte resursele către creșterea cantităților”, a precizat președintele Asociației OIREP Ambalaje.

Mai mult, intervine și birocrația excesivă.

Legea prevede ca operatorul să facă dovada constituirii garanției prin depunerea scrisorii la AFM. AFM-ul, în acest caz, este o terță persoană care ține neapărat să aibă originalul unei scrisori de garanție între mine și dumneavoastră. El nu poate executa. În cazul în care se ajunge să se execute această scrisoare de garanție, AFM-ul trebuie să o dea OIREP-ului, să se ducă la bancă”, a conchis Geanin Șerban.

Modul în care colectorii sunt obligați să constituie garanțiile este absolut greoi. Colaborarea cu OIREP-urile, considerăm că ar trebui să fie reglementată mul mai facil.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Știm cine sunteți și venim după voi”. Marea deportare din 2025 promisă de Trump ar...
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
Rusia a lansat în premieră o rachetă balistică intercontinentală, cea mai puternică armă de până...
Silviu Prigoană a fost ucis?! Apropiații lui fac afirmații de ultimă oră: 'A fost pedepsit...
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cât de mari sunt amenzile primite de FRF după meciul cu Kosovo. UEFA a făcut...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Unde se montează noi parapete pe rulouri? Importate din Coreea de Sud, ele se montează...
Italia anunţă măsuri stricte din cauza „junglei de pe străzi”: persoanele care folosesc trotinete trebuie...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți...
Exclusiv: Sora Biancăi Drăgușanu, vacanță pe repede înainte. Unde a fost Oana Drăgușanu
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Cum a aflat Culiță Sterp că Daniela este însărcinată? Cei doi au mai încercat...
EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji:...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?