Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, în cadrul ediției „Gândul Green” de marți, 19 aprilie, despre termocentrale și centralele nucleare modulare.
„Aici se va schimba legislația și la nivelul UE. Toate capacitățile de stocare pentru iarnă vor trebui umplute până la maxim (gaze).
În privința cărbunelui nicio centrală fără autorizație nu poate să funcționeze, dar poate fi crescut la maxim capacitatea celor autorizate.
Capacitățile de producere de energie electrică și termică pot fi crescute și în România, să echilibrăm această balanță.
România este țară net exportatoare de energie electrică, când este soare. Dar în 10 minute ajungem importator net, pentru că atunci cade energia solară, eoliană și mergem pe energie nucleară.
Va însemna proceduri complicate, dar România a primit asigurări că e o tehnologie sigură , cea a centralelor modulare, să asigurăm pe termen lung depozitarea acelor celule care , după utilizare trebuie depuse în condiții de siguranță.
Sunt foarte puține alternative. Dacă ne uităm în zonele umede, avem o oponență cu privire la creșterea capacității energiei hidro, în zona de cărbune, în 2032-2035 va trebui să renunțe total la această resursă.
Și pentru a asigura o producție liniară rămâne nuclearul.”, a declarat ministrul Mediului la „GÂNDUL GREEN”.