Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre puterea de cumpărare a românilor și obiceiul de a merge des la shopping, mai ales pentru alimente. Mâncăm nesănătos și asta ține de educație și sărăcie, subliniază specialistul.
„Noi nu consumăm mai multe alimente și băuturi alcoolice decât alți europeni. Problema e că avem salarii mici și prețuri mari.
Și mai avem o altă problemă: se inoculează ideea de a merge la piață, la supermarket. Mulți europeni merg la restaurant, mănâncă fast food.
Este o terapie. Și noile generații au preluat de la părinții lor obiceiul de a umple coșul.
Asta ține și de educație, mâncăm mult și prost. Pe primul loc e pâinea la noi, cartofii, lapte. Din păcate nu știm să mâncăm sănătos.
Are legătură și cu nivelul de sărăcie. Dar la noi vezi și la colțul străzii tot felul de magazine cu oferte deformate de shopping alimentar. În afară nu le vezi. La noi te dai jos din bloc și îți faci coșul de cumpărături.
Totul ține de consum și de dorința noastră de a mânca. E un sentiment natural.
Așa ajungem să avem fiecare acasă o pungă cu pungi.
Noi am avut un barometru realizat săptămâna trecută. Majoritatea estimează că în 2021 euro va ajunge spre 5 lei. Sunt oameni care lucrează în domeniul financiar. E posibil ca euro să se ducă puțin mai sus. Spre 5 lei, poate chiar mai devreme, undeva prin luna martie. Din păcate se anunță vremuri nu foarte profitabile, nu foarte pozitive. Sunt aproape 350.000 de contribuabili care și-au amânat taxele și impozitele. În 2021 vor trebui să le plătească. Urmează vremuri grele. Cursul euro e un indicator al sănătății financiare a economiei.
Cu cât cursul variază mai mult, cu atât înseamnă că economia are probleme. În 2021 nu se va mai întâmpla acest lucru.
Vedem deja creșteri pe energie, carburanți, vom vedea și cursul euro spre 5 lei, undeva în a doua parte a anului sau undeva în luna martie”, a declarat Adrian Negrescu la GÂNDUL LIVE.