Andrei Dunuță, antreprenor și trainer, a oferit, la GÂNDUL LIVE, sfaturi utile pentru antreprenori, dar și pentru alte categorii, în contextul pandemic. Acesta spune că greșeala nr. 1 a companiilor este să aștepte să își revină business-urile în OFFLINE, fără să dezvolte corespunzător activitatea ONLINE, spre care migrăm firesc, din cauza pandemiei de COVID.
„Am văzut mai devreme că sunt târguri în online. E important ca și oamenii să se adapteze. Adaptabilitatea e una din cele 3 abilități cheie în 2020. În 2021 vor scoate un studiu nou și adaptabilitatea va fi prima. Urmată de creativitate și persuasiune.
O să fiu foarte obiectiv. În martie și aprilie a fost foarte greu. Reprezint o industrie de traininguri și evenimente, dar acest COVID ne-a responsabilizat să vedem și oportunități.
Pare un clișeu, dar cred că în spatele oricărei probleme personale există o oportunitate. În spatele ei stă foarte multă muncă. Eu am decis să văd partea constructivă a lucrurilor.
Să fiu optimist, nu neapărat pozitiv.
Eu am luat decizii foarte tranșante: m-am gândit pentru 3-6 luni de zile cum vom supraviețui fără nicio încasare.
Pregătește-te pentru ce e mai rău, dar așteaptă-te la ce e mai bine. Doi a fost să negociez cu oamenii din echipă, pentru a primi fiecare câte puțin, dar să primească toți.
Eu cred că acest an pentru foarte multe business-uri a arătat un aspect. Cine are un DE CE poate suporta orice. Mulți își doreau afaceri pentru că așa dă bine. Pentru că antreprenoriatul e noua religie.
Lucrez cu foarte multe corporații mari și oamenii îmi spun că anul viitor vor fi antreprenori. În primii 2 ani de zile, el muncește 25 de ore din 24.
Sigur. Eu cred așadar…În prima parte a anului viitor e important să dezvoltăm digitalizarea. Companiile vor investi bani în HR, people engagement. Sume mari pentru a ține oamenii aproape. E greu să stai 10 ore în spatele PC-ului acasă. În vară se va face o tranziție către offline.
Cea mai mare greșeală a companiilor de training e să aștepte să revină offline-ul. E mai profitabilă o strategie hibridă. Offline-ul este un bonus.
Se vorbește despre NOUL NORMAL. Unde suntem noi acum? Suntem pe online, nu?
Dinozaurii nu au câștigat, ci șoriceii, care s-au adaptat. Omul e o persoană foarte adaptabilă.
E o întrebare la care orice răspund o să pierd… 70% din industria asta de dezvoltare personală este susținută de femei. S-au adaptat un pic mai ușor decât bărbații. Există perspectiva cealaltă, cum că bărbații sunt mai tehnologizați.
Am observat în campionatul de discuții online (inventat de noi) că au fost mult mai multe femei care au transmis emoție dincolo de ecran. Dar una peste alta… Două campionate naționale de discursuri online au fost câștigate de femei.
Cea mai mare temere pe care o am e că oamenii s-ar putea să nu mai reziste să lucreze doar de acasă. Și când va fi prima portiță să iasă s-ar putea să fie o chestie fără cap și coadă.
S-ar putea ca frica mea să fie BURNOUT-ul emoțional, nu fizic.
Cum să ne organizăm un pic pentru 2021?
– să nu ne mai facem atâtea to-do list-uri, să începem cu not to do list-urile.
– intenția bate obiectivul. Să avem o intenție pentru 2021 care să guverneze toate obiectivele. Ele trebuie să se alinieze cu intențiile. Ne va ajuta pe mulți dintre noi această abordare.”, a declarat Andrei Dunuță la GÂNDUL LIVE.