Avocatul Roxana Catea a declarat, la GÂNDUL LIVE, că dialogul în privința suspendării PUZ-urilor de sector ar trebui să se poarte în privința legalității unei asemenea măsuri, nu să deraieze în zona politică. Mai mult, dezvoltatorii imobiliari vor avea la îndemână două căi de atac, în eventualitatea unui blocaj: fie vor dialoga, fie vor apela la proceduri mai agresive, cum ar fi contestarea în instanță a unor acte normative.
„În primul rând să vedem dacă se va ajunge la votarea acestei propuneri. E posibil să ajungem la amânări, având în vedere presiunile, privind forma, modalitatea proiectelor. Consider că este foarte util dialogul, concentrat pe chestiuni de legalitate, decât pe sfera politică.
Din ultimele comunicări lucrurile se cam duc în altă zonă… În afară de cea a legalității, care ar trebui să fie primordială.
Acest loc de interpretare a fost lăsat chiar când au fost întocmite aceste proiecte. Pentru mediul de afaceri se întrevăd atât posibilități de dialog, cât și prin intermediul unor proceduri mai agresive, când actele vor fi contestate în instanță – un val de litigii.
Pentru unii ce înseamnă blocaj? O dezvoltare, găsirea altor soluții. Scopul tuturor trebuie să fie realizarea actelor administrative conform legii. Dacă asta presupune verificarea legalității lor, de către instanța de judecată, atunci nu mi se pare o pierdere neapărat. E foarte posibil însă să existe o practică judiciară neuniformă.”, a declarat avocatul Roxana Catea la GÂNDUL LIVE.
Daniel Tudor, antreprenor firmă dezvoltare imobiliară, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că piața imobiliară stă cu sufletul la gură și multe investiții sunt în pericol, dacă vor fi suspendate PUZ-urile de sector, pentru doi ani, așa cum plănuia inițial primarul Nicușor Dan. Un termen de trei luni pare mai acceptabil pentru dezvoltatorii imobiliari.