Claudiu Vasilescu, salvamont Bușteni și Csibi Magor, specialist în probleme de mediu, au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre curajul nebunesc al monitorului de schi Adrian Stoica, pe pârtia din Predeal: bărbatul „s-a jucat” minute bune cu un urs pentru a salva alți turiști și a filmat totul: „Frumușel, dar nu socializăm!”
„Lumea ar trebui să facă exact ce a făcut acest monitor de schi. A procedat ca la carte cu ursul. Ursul a venit spre schiori pentru a obține hrană. Oamenii sunt de vină.
Ursul s-a apropiat periculos de mult. Dacă Adrian Stoica nu ar fi luat atitudine, s-ar fi putut termina mai rău. A făcut foarte bine că a oprit și ceilalți schiori.
Cred că ar fi mai bună o reacție mai fermă de la toți schiorii, pentru îndepărtarea ursului.
E bine să pui bețele în față, dacă te atacă. Când ursul a trecut în amonte, Adrian și-a văzut de drum. Faptul că ursul s-a luat după el arată clar că avea intenția de a obține hrană cu orice preț.
În cazul ursoaicelor cu pui, acolo nu știi niciodată cum se termină filmul. Dar acest urs este tânăr, relativ, cu tupeu, a fost învățat cu oamenii, care l-au încurajat cu mâncare.
Nu putem evita pârtiile de schi. Turiștii trebuie să fie doar puțini atenți. Autoritățile ar trebui să facă poate ceva cu acest urs.”, a declarat Claudiu Vasilescu la GÂNDUL LIVE.
„Acest urs s-a obișnuit să obțină hrană și nu ne percepe ca un pericol. Dar din această interacțiune ieșim cu toții pierzători.
Dacă hrănim un urs, șansa ca acesta să moară crește exponențial. În pădure e destule hrană.
Am văzut ursul când a intrat în orașul Sibiu, în localitățile turistice. Oamenii care conduc localitățile ar fi trebuit să ia niște măsuri pentru a descuraja urșii să se apropie de localități.
Unii operatori turistici hrănesc însă urșii, pentru ca turiștii să facă poze cu animalele sălbatice.
În momentul în care un om hrănește un urs, se consideră un prieten. Dar ești dușmanul animalului, îi va fi mai greu să se hrănească în mod natural.
În zilele următoare vor veni oameni să spună că avem prea mulți urși și trebuie să-i împușcăm. Orice activitate vânătorească în plus e pentru îmbogățirea unor oameni.
În SUA sunt niște reguli foarte clare. Când intri într-o zonă cu urși, trebuie să respecți regulile. Autoritățile ar fi trebuit să aibă niște măsuri: garduri electrice, câini pregătiți pentru așa ceva, să descurajăm ursul să fie prieten cu omul. Interacțiunea nu ne aduce absolut nimic în plus.”, a spus Csibi Magor, specialist în probleme de mediu, la GÂNDUL LIVE.