Gabriel Groza, psiholog criminalist, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, cazul criminalului de la Onești, care a ucis doi muncitori în apartamentul pe care îl pierduse în urma unei executări silite. „În mod cert nu era într-un echilibru psihic. Putea să fie foarte clar, să fie iar calm, să izbucnească. Putea să se enervează foarte tare. Și victimele puteau să vorbească, fără să aibă vreo vină. Nu poți ști ce-l poate activa”, a spus psihologul.
„Este foarte greu de spus. Poliția s-a deplasat acolo, au fost negocieri, care pot dura multe ore. Este un protocol tipic, să nu acționezi pe parcursul negocierilor. Speranța este să-l convingi pe agresor să se finalizeze totul cu bine. În majoritatea situațiilor se intervine cu succes.
Nu putem spune. Noi dorim să căutăm vinovați și ne sperie foarte tare astfel de situație, vedem că nu mai avem siguranță, vrem cu orice preț explicații.
Mintea noastră are nevoie să știe că se pot rezolva toate situațiile. Dar nu se pot rezolva toate. Foarte multe negocieri de ostatici decurg așa și poliția intervine, după ce agresorul intervine.
Dacă poliția intervenea mai repede, riscul era la fel de mare. Să nu condamnăm înainte să știm cu exactitate ce s-a întâmplat.
În mod cert nu era într-un echilibru psihic. Putea să fie foarte clar, să fie iar calm, să izbucnească. Putea să se enervează foarte tare. Și victimele puteau să vorbească, fără să aibă vreo vină. Nu poți ști ce-l poate activa.
E foarte greu de spus dacă se putea întâmpla altfel, dacă se intervenea în alt mod. Nu înseamnă că cineva nu a respectat ceva.
Nici nu avem vreo procedură să știm asta… Când o persoană face o anumită afirmație. Nu avem procedură legală să o supraveghem. Ceea ce spune un om într-un moment de criză, ca în 2018, nu e atât de predictibil. Mulți spunem lucruri la momente de nervi. Nu aveam de unde să știm că în 2021 va comite astfel de fapte.
Poate fi vorba de foarte multă ură față de societate, furie, nu știu cum a pierdut acel imobil, probabil a fost o situație pe care a perceput-o extrem de nedreaptă. Furia poate să ducă ușor la agresivitate. Nu pot să-mi imaginez alte emoții.
Erau persoane absolut nevinovate, nu au avut rol în decizia de evacuare din apartament. S-a descărcat pe cine a avut la îndemână. Dânsul e principalul vinovat. Nu ceilalți, acolo rămâne să vedem aspectele, sigur se vor cerceta. Vina o focalizăm pe agresor, nu pe ceilalți.
Nebunia temporară e o sintagmă din SUA, la noi se poate vorbi de o lipsă a discernământului. Primul lucru din ancheta penală e expertiza medico-legală psihiatrică.
Specialiștii analizează starea persoanei. Fac un raport în care spun că a avut discernământ sau nu.
Nu poți să trimiți în judecată o persoană care nu răspunde penal.
Sigur, trebuie să se investigheze ipoteza cu soția, dar trebuie să vedem dacă mai sunt persoane implicate.
La modul cum s-a acționat, atât de violent, a fost determinat în special de agresor, de violența lui extremă. Nu știu ce cunoștea soția. Asta se va analiza, cu siguranță, în cadrul anchetei.”, a declarat psihologul Gabriela Groza la GÂNDUL LIVE.