GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, despre tragedia de la „Matei Balș”: Iohannis a avut același discurs ca și Ponta, după „Colectiv”
Gelu Duminică a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre incendiul de la Institutul „Matei Balș”, soldat cu opt morți. „Când nu mai ai încredere în stat, către cine te îndrepți?”, se întreabă sociologul.
„Suntem condamnați să repetăm greșelile pe care le-am mai făcut, din care nu am învățat nimic. Indiferent ce ni se întâmplă nu învățăm. Accidente se pot întâmpla, mai ales în cazul unui sistem medical extrem de învechit, suprasolicitat.
Când se spunea de suprasolicitarea, uite unde poate duce. Nu o să intru în supoziții privind cauzele accidentului, însă ce mă deranjează, ce nu înțeleg sunt trei elemente:
1. Cum au găsit a patra victimă după câteva ore în spital? Cum au verificat?
2. Cum Dumnezeu facem astfel încât toate mizeriile astea generate de corupția endemică să-și găsească un răspuns? Vedem cum se schimbă ai lor cu ai noștri, fără nicio legătură cu compentența profesională, ci cu apartenența la partid
3. Ține de cultura asta, de merge și așa… Cultura pe care o avem. Las-o bă… Și să ne ferească Dumnezeu…Trebuie să ne ferim noi, până atunci. Regulamente sunt, aflăm că după Piatra Neamț instituțiile de resort au venit cu o mulțime de puncte de rezolvat. De ce nu s-au rezolvat?
Sunt chestiunile profunde, pentru mine, fără a minimaliza impactul acestui accident asupra familiilor respective, asupra societății. Dar să ne uităm către ce învățăm din asta, să nu se mai repete și mâine la spital.
„As vrea să știu cum au fost salvați oamenii aceia”
Am aflat că, din păcate, astfel de evenimente se pot întâmpla și în alte spitale. S-a spus și cu Piatra Neamț, s-a spus și acum. Ideea nu e de a contabiliza morții. Instituțiile spuneau în câte minute au intervenit, câți morți sunt… Aș vrea să știu cum au fost salvați oamenii ăia.
Aș vrea să văd povestea asta… Uite ce am făcut noi pentru salvarea oamenilor. Din păcate am avut prieteni apropiați care au făcut COVID, unii au pierdut lupta, știu câtă panică era în rândul acelor familii. Nu vreau să trăiesc ce simt familiile celor care sunt acum morți.
Când nu mai ai încredere în stat, către cine te îndrepți? Există chestiunea asta, faptul că România e mult mai îndreptată spre Dumnezeu decât spre statul laic… E pentru că statul laic nu a reușit să asigure bunăstarea cetățenilor.
„Mulți dintre noi încă mai cred în moroi…”
Marea problemă e că partidul cu cele trei litere ce reprezintă metalul prețios… Doamna Șoșoacă… Dacă nu te-ai speriat ești inocentă. Dacă nu te-au speriat, înseamnă că ești mult prea optimistă. Suntem o țară în care mulți dintre noi încă mai cred în moroi. 40% suntem analfabeți funcționali.
Vorbești despre ei punând în context. Perioada interbelică era plină de mișcări ale legionarilor. Ce am văzut zilele astea mi-a adus aminte de ce făceau legionarii în anii 1930. Susțin protestul, bun, dar în momentul în care tu, partid politic parlamentar, folosești strada, populismul, când ai la îndemână pârghiile în Parlament… Puteau chema orice ministru în Parlament, nu să intre cu forța într-o instituție.
Partidul acesta merge pe linia de a capitaliza toată nemulțumirea. Nu uitați că noi, la Bragadiru, primarul acuzat de corupție a fost ales. Acum e la pușcărie.
A furat, bă, dar ne-a dat și nouă…
Toți cu averi uriașe au fost aleși. Domnul Putin în Rusia a fost ales. Nu cred că trebuie să avem așteptări prea mari de dubito la o societate antagonizată, unde papa mă-tii e la rang suprem, în politică.
„USR devine parte din sistem”
În martie 2020, începutul pandemiei, al restricțiilor în România, am scris un articol „Coronavirusul și echitatea”, unde atrăgeam atenție asupra acestui pericol: un partid extremist să capitalizeze nemulțumirea. Când a intrat formațiunea în Parlament, am zis că e de abia începutul.
USR devine parte din sistem, erodarea lui duce la o neîncredere și mai mare. Cred că cel mai mare pericol politic e alunecarea către extremist, generată de slaba acțiune a statului, în cazuri de genul „Balș”. Când vine președintele și spune că intervenția a fost minunată, luați, vă rog, declarația lui Ponta de după „Colectiv”, este similară cu ce a zis Iohannis după „Balș”. Spuneau că suntem pregătiți, lăudau intervenția. Oamenii spun că partidele sunt aceeași mizerie. Apare apoi salvatorul pe cal alb.
„Schimbarea începe cu mine”
După „Balș” m-am uitat la mine. Ce am făcut eu Gelu Duminică, în contextul acestei scene politice? Puteam să fac mai mult. Mult mai mult.
Schimbarea începe cu mine întotdeauna. Atunci ce să fac? M-am săturat să arăt cu degetul către ceilalți. Poate ar trebui să scriem mai des, să punem presiune mai mult, în lipsa reacției noastre… lucrul care m-a deranjat sufletește a fost dublul standard. Oameni care acum câteva luni leșinau în situații similare, acum zic…Gata, mă, ce s-a întâmplat. Cred că principiile le-am pervetit.
Mă uit iar la mine. Ține de noi, ca astfel de lucruri să se întâmple în cât mai mică măsură”, a spus Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.