Sociologul Gelu Duminică a declarat, la GÂNDUL LIVE, că trebuie să rămânem în stare de alertă, iar mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost unul trecut, cu o excepție: folosirea sintagmei că „ne înecăm la mal”, care are o conotație tristă pentru minoritatea rromilor.
„Trebuie să rămânem în stare de alertă. Lucrurile o iau puțin razna, culegem roadele… Vedem multă lume în zona montană, în fiecare weekend, lume în piscine la apă caldă, cerem respectarea regulilor.
Lumea încă moare, mie, personal, alaltăieri mi-a murit o persoană dragă, din cauza acestui virus. Lucrurile sunt dure și încă mii de oameni trăiesc în incertitudinea vieții și a morții, mii se zbat la ATI.
Mesajul președintelui a fost unul corect.
Ce m-a surprins neplăcut: eu fiind pe zona de minorități… este sintagma folosită de președinte, a te îneca la mal, care are o conotație destul de dură pentru o minoritate anume.
Bun, sper ca președintele să înțeleagă că astfel de sintagme au un text rasist, dur, chiar dacă în limbaj uzual nu mai au aceeași înțelegere de acum 200 de ani.
Cuvintele au stigme puternice, pe care le readucem în față.
Referitor la biserică: înțeleg poziția bisericii, eventualul lockdown de Paște ar genera tensiuni majore în societate, când pe pârtii avem mii de oameni și nu se iau măsuri.
Când susținem oamenii să-și hrănească trupul, buna dispoziție, sper să aplicăm și aceeași măsură pentru cei care vor să-și hrănească sufletul de Paște.
Orice altă măsură, dacă ar fi luată, în situația în care pandemia rămână la nivelul ăsta, mie mi se pare exagerată, creatoare de tensiuni.
În cele mai dure perioade, noi ne-am descurcat. Cred că și acum parte din societate încearcă să se descurce. Atunci regulile sunt pentru alții… Noi ne descurcăm, alții trebuie să respecte regulile… Vedem mulți oameni care spun „Jos corupția!”, dar care dau șpagă la polițist. E puțin fariseic.
Pe de cealaltă parte și modul de comunicare nu a fost unul corect. Am văzut că s-au închis ochii la anumite chestiuni.
Cluburi care au continuat să primească sute de oameni, mari petreceri. Terase pline cu oameni, evenimente private, cu sutele. Cei care respectau regulile au zis „stai, bă, eu sunt mai prost?”
Când creezi excepții, ele devin regulă, dacă nu sunt bine ancorate. Din păcate, la noi anormalul a devenit normal, să nu ne mirăm că această curbă este ascedentă. Nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot.
Anul de restricții a creat o serie de frustrări, de probleme, în comportamentul zilnic pe care l-am avut cu familia, prietenii șamd.
Am încercat să ne descurcăm. Descurcatul a adus și pericolul mai mare de infectare.
Trei: Credibilitatea emițătorilor, din ce în ce mai mică. Când nu încerci să oferi argumente, forța legii, greșești. Societatea românească este diversă, nu este făcută doar din oameni conștienți, ci dintr-o mulțime de tipologii, oameni care înțeleg foarte puțin de la doctor și mai mult de la preot.
După un an de zile nu avem o poziție clară, nu îi avem în prima linie de comunicare pe liderii religioși nu ajută! Ei ar fi oferit argumente celor care cred că Dumnezeu îi va ajuta, că vaccinul este o nebunie, de la Diavol… Ar fi avut nevoie de cineva credibil, să comunice pe limba lor.
În alte țări l-am văzut chiar și pe Papă, ieșind și dând zeci de mesaje privind importanța vaccinării.
La noi s-a mers doar pe comunicarea laică, oficială.
Nu trebuie să judecăm o biserică pentru un reprezentant. Clericii bisericii ortodoxe s-au comportat exemplar, în cele mai multe cazuri.
Medicii s-au comportat exemplar.
Marea majoritate a oamenilor care fac parte din instituție își fac treaba cât pot ei de bine.
Poziția lui Teodosie ține de o luptă internă din BOR.
Are legătură în cea mai mică măsură cu poziția privind vaccinarea.”, a declarat Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.