GÂNDUL LIVE. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Ne-am relaxat prea mult, prea devreme! S-a dublat cererea de testare pentru COVID
This browser does not support the video element.
Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că românii s-au relaxat prea mult și prea devreme, deși ne aflăm în plină pandemie.
„Ne-am relaxat mult prea mult, mult prea devreme. Epidemia nu a fost eliminată. La nivel global suntem în plină pandemie.
În acest moment trebuie să ne trezim, să fim responsabili. Nu mai putem să îngăduim petreceri, închise, deschise, aglomerații sezoniere, la munte, la mare. Se apropie sezonul estival.
„Noi, adulții activi, să fim mai responsabili”
Cred că trebuie să fie responsabili noi, adulții activi, cei mai expuși celui de-al treilea val, situațiilor de transmitere comunitară.
Cifra ar fi mult mai mare, poate dublă de cea din fiecare zi. Orice persoană infectată, care nu se supune măsurilor de izolare, va fi un focar pentru 8-10 persoane. Vor crește exponențial.
Mă aștept să ajungem în aceleași situații. Serviciile de sănătate au o limită pe care nu o pot depăși. Acolo vor fi probleme: la ATI, serviciile de ambulanță, aproape s-au dublat solicitările pentru teste, serviciile de boli infecțioase etc.
Nu cred că există centre private care fac vaccinări. Toate centrele au parcurs acreditarea.
Atunci când autoritățile nu sunt de acord, orice persoană care e împotriva sistemului, caută breșe de exploatare.
Trebuie clarificat în interiorul guvernului. Poate că sunt date clasificate, din nou, gestionarea se supune unui regim.
„Vor urma măsuri mai severe”
Măsurile pot să asigure o bună tranziție a acestei perioade de provocări în măsura în care populația le respectă. Vom avea mai puține cazuri severe, dar totul depinde de comportamentul propriu. Dacă nu ne putem comporta ca societate pentru a reduce trasmiterea, probabil că vor fi necesare măsuri mai severe.”, a declarat Ioana Stăncel la GÂNDUL LIVE.
Gelu Duminică: Trebuie să rămânem în stare de alertă. Mesajul lui Iohannis a fost corect, cu excepția sintagmei că „ne înecăm la mal”
Sociologul Gelu Duminică a declarat, la GÂNDUL LIVE, că trebuie să rămânem în stare de alertă, iar mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost unul trecut, cu o excepție: folosirea sintagmei că „ne înecăm la mal”, care are o conotație tristă pentru minoritatea rromilor.