GÂNDUL LIVE. Marius Geantă, Centrul de Inovație în Medicină: „Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării. Constatăm o dublare a numărului de cazuri”
Marius Geantă (Centrul de Inovație în Medicină) a declarat, la GÂNDUL LIVE, că situația pandemică riscă să devină critică, deoarece vaccinarea nu demonstrează încă un impact vizibil asupra numărului de cazuri.
„Sigur în momentul în care numărul de cazuri se dublează, comparativ cu ce aveam acum două săptămâni, e clar că e nevoie de măsuri.
Dacă ne uităm la retorică, ne dăm seama că punem ideea de relaxare, ceea ce cumva reprezintă o premieră. Acest val 3 de fapt a fost anticipat de noi de la începutul lunii ianuarie, am avut primele semne la finalul lunii, când aveam un platou care ascundea de fapt creșterea numărului de cazuri.
„Situația devine critică…”
Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării, e încă la început al vaccinării.
Avem aceste tulpini, pare că asociază și forme mai grave de boală. Avem altă realitate a virusului. Un alt lucru foarte important: modalitatea în care realizăm testarea. Numărul de teste e relativ constant, 30.000.
Noi testăm cam la fel și constatăm o dublare a numărului de cazuri. E un tablou de foarte mare risc, e de văzut care va fi evoluția.
Tipurile de intervenții sunt diferite: carantinarea e la nivel de localități, cu acordul autorităților centrale. Vom vedea care va fi eficiența acestui lockdown la nivel de localități versus lockdown-ul național de anul trecut, care a fost eficient în valul I.
Cele mai multe cazuri, din mediul urban
Mediul urban furnizează cel mai mare număr de cazuri, e mai aglomerat. Restricțiile trebuie să fie cumva individualizate.
Înțeleg presiunea HoReCa, pe de altă parte așteptăm explicarea acelor surse pentru creșterea numărului de cazuri. În ultima perioadă am avut câteva măsuri de relaxare în HoReCa, în aceeași perioadă am avut deschiderea școlilor și am descoperit stațiunile montane supraaglomerate.
Dacă anchetele epidemiologice ar fi fost făcute bine, ar fi trebuit să vedem de unde vine cel mai mare număr de cazuri, care au determinat valul 3, pentru a lua măsuri.
Este nevoie să închidem hotelurile? Alte măsuri la școli? Avem nevoie de mai multe informații, pentru a găsi cea mai bună măsură.
Ceea ce îi face pe tinerii din România mai vulnerabili este modul în care se comportă, ați menționat activitățile din cluburi șamd. Nu am văzut date consistente, care să susțină că tinerii sunt mai afectați în valul 3.
„Tinerii s-au expus mai mult în această perioadă”
În această perioadă persoanele în vârstă au stat în casă, tinerii s-au expus mai mult.
Să nu confundăm lucrurile cu datele din Israel și UK, unde campaniile de vaccinare au reușit să protejeze vârstnicii încă din decembrie 2020-ianuarie 2021. Acolo a crescut relativ numărul de infectări la tineri.
Dar la noi până acum campania de vaccinare nu a reușit să acopere mare proporție din populația în vârstă, în continuare cea mai vulnerabilă.
Cred că trebuie să mixăm toate tipurile de intervenții. În februarie principala frână a fost numărul redus al dozelor.
Genul acesta de intervenție, restricționarea accesului în mall-uri, ar fi o măsură, dar pentru a evalua avem nevoie de analize.
Al treilea palier este cel al testării. Am vorbit de școli, ar trebui folosite testele antigen rapid, pentru a preveni răspândirea bolii.
Aceste teste s-au perfecționat foarte mult, au capacitatea să găsească persoanele asimptomatice, un lucru extrem de important.
Pentru a avea un control asupra situației, cred că trebuie să ne uităm la aceste măsuri restrictive, să accelerăm vaccinarea, să avem o strategie îmbunătățită de testare.
„Restricțiile, în funcție de comportamentul societății”
Are rost restricția de la 22.00, dar trebuie să separăm lucrurile: impactul poate fi diferit, într-un oraș mare, precum Capitala, unde e o activitate până mai târziu, exemplu în HoReCa. Nu știu să vă spun dacă ar fi trebuit să rămână ora 23.00, nu am avut suficiente date. Restricțiile se pliază cu tiparul comportamental al populației. Fiecare guvern își face propriul tipar de luptă împotriva pandemiei. Poate am avea nevoie de o coordonare mai bună a tuturor statelor membre.”, a declarat Marius Geantă la GÂNDUL LIVE.