GÂNDUL LIVE. Părintele Necula: „Suntem un cazan sub fierbere! Nu avem o cultură a dialogului / Cât de mult valorează cei din jur? Cât le suntem datori?”
This browser does not support the video element.
Părintele Constantin Necula ne aduce în fața marilor întrebări existențiale, în Săptămâna Mare. La GÂNDUL LIVE, preotul a vorbit despre presiunea asupra noastră în pandemia de coronavirus.
„Nu știu să zic, dar pot să constat asta. Nimeni nu a reușit să ridice presiunea de pe știri, de pe miniștri, de pe popor.
Suntem ca un cazan sub fierbere, devenim foarte ultimativi. Nu e o formă de supraviețuire. Suntem în fața propriilor noastre alegeri. Sunt cuvinte pe care trebuie să le schimbăm, nu fronturi pe care să ne batem.
„Totul se întoarce contra noastră…”
Nu avem o cultură a dialogului, ne-a plăcut să avem rating din injurii. Acum totul se întoarce împotriva noastră. Raportările dăunează grav mai ales sănătății. Pierdem din esență conținuturile interne ale acestor abordări. Suntem mai mult decât cifre.
Dacă nu învățăm asta unii de la alții…
S-a inventat un cuvânt de scuteală. Comorbiditate. Înseamnă că sistemul te-ar fi aruncat tot într-o groapă comună de morți.
Ideea este că grăbirea morții se încadrează la penal. Dacă un medic nu e capabil să te trateze, sistemul e deficitar.
Unii cred că asta a dus la scutirea de explicații publice. A apărut o dublă culpabilizare a bolnavului de COVID.
Cred că nu înțelegem ce se întâmplă în familiile celor bolnavi de COVID, că sunt cu privirea în jos. S-au despărțit de niște fantome triste, au văzut niște rămășițe umane. E un proces întreg din care nu știu cine ne-ar putea scoate vindecați, în afară de Dumnezeu.
„Eforturi mari pentru a ne reumaniza”
Dumnezeu ne-a permis să trăim viețile pe care le-am dorit. Suntem victimele propriilor noastre alegeri. Suntem la fel de neatenți la nevoia de lângă noi.
S-au făcut eforturi foarte mari pentru a ne reumaniza. Anul ăsta ne-a învățat că avem limite, unii foarte reduse.
Știu cazuri foarte clare, în care oamenii aceia au explicat limpede cum au ajuns în situația aceea.
Anatomia unui sistem
Suntem în fața unei anatomii a unui sistem. Dovedim că am fost niște superficiali. Suntem în parte într-un fel sau altul puși la lecția cea mai de preț ca oameni: cât de mult valorează cei din jurul nostru, cât le suntem datori?
Cel mai greu a fost să recuperăm oameni de COVID, să-i facem să se împărtășească. Și de data aceasta primează capacitatea voluntară a harului. M-a încântat forța aceasta subterană. Fără tamtam, girofaruri, gesturile acelea la limita pragului ușii, care le fixează doar Ochiul lui Dumnezeu.
Ne uităm în prea multe direcții pentru cei doi ochi. Trebuie să avem o țintă pentru a supraviețui. Ușor, ușor ne-am așezat.
Excesul de zel e penibil, indiferent de domeniul în care se înregistrează”, a spus preotul Necula la GÂNDUL LIVE.