Politologul și profesorul Cristian Pîrvulescu, invitatul lui Bogdan Pavel la ediția Gândul Live de luni, 7 iunie, a vorbit despre situația din PNL, în contextul alegerilor pentru șefia acestui partid de la congresul din 25 septembrie.
Acesta a spus că se ascut săbiile în partide, deși… „dacă îi ascultăm pe reprezentanții formațiunilor politice, ar părea sa fie competiție prietenească, se vorbește de fair-play, de colegi, dar în realitate e o bătălie dură, mai ales în PNL, dar nici USR-Plus nu este departe de această situație”.
„În PNL este bătălia cea mai dură, fără menajamente, (…) aici echipele sunt conturate. Una e cea PDL-istă, care îl sprijină pe Florin Cîțu, la care se adaugă o serie de liberali, adversari istorici ai lui Ludovic Orban, cum e Alina Gorghiu, dar și fostul deputat și președinte al Consiliului Județean Mureș (din 2012 până în 2016-n.r.) Ciprian Dobre, care probabil a acumulat o serie de nemulțumiri legate de conducerea partidului. PDL-ul are o echipă electoralistă puternică, nu electorală, întotdeauna gata să câștige alegeri, aptă să facă față tensiunii din alegeri, este pe punctul de a prelua conducerea PNL. Fostul premier Emil Boc, atât de criticat în trecut, este astăzi reprezentantul reformismului”, a precizat Cristian Pîrvulescu.
Acesta a mai spus ca, pentru români, în general, deci și pentru el, nu este indiferent cine câștigă alegerile din Partidul Național Liberal.
„PNL este principalul partid de guvernare, el dă linia, și aș vrea să înțeleg ce înseamnă reforma”, a adăugat el.
„Tot referitor la Florin Cîțu, Cristian Pîrvulescu a spus că „nu are o relație strânsă cu partidul, depinde de grupările care îl sustin. O va construi? Cîțu pare să fie un tehnocrat, are profilul unui tehnocrat și știm că aceștia nu reușesc să se integreze în partid. Am mai avut experiențe de genul acesta. Un exemplu este Mircea Geoană, un tehnocrat diplomat. Dar Florin Cîțu este în față si e o persoană rezonabilă, un economist cu o orientare neo-liberală, care poate fi acceptată sau criticată, dar până la urmă este incadrată în standarde. Dar în spatele lui sunt oameni care îl vor face președinte”.
Despre Ludovic Orban, Cristian Pîrvulescu a spus că a devenit președinte, pentru că și-a creat o rețea, este un specialist.
„Nu trebuie uitat ca a fost mâna dreaptă a lui Dinu Patriciu și a creat PNL-AT (Aripa Tânără-n.r.), apoi Partidul Liberal ’93 și a fuzionat cu PNL. A devenit vicepreședinte, apoi prim-vicepreședinte. Nu e de mirare că a devenit președinte și a ajuns să cunoască foarte bine partidul, ceea ce un avantaj”, a spus el.
„Dar cei din Transilvania pot oricând să încerce să producă un contracurent puternic, folosind vechea rețea PDL”,a adăugat acesta.
El a reamintit că a fost ales președinte al PNL, în urmă cu 4 ani, chiar dacă „mai degrabă împotriva președintelui decât sprijinit de presedintele Iohannis”.
„În PNL, bătălia se va da de jos în sus. Va începe de la organizațiile locale, apoi la cele județene”, a mai spus politologul.
Cristian Pîrvulescu a explicat și de ce crede că Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, îl susține pe Florin Cîțu.
„Rareș Bogdan, un prezidențiabil, are toate motivele să îl susțină pe Florin Cîțu, pentru că speră ca în 2023 să poată să își depună candidatura la alegerile prezidențiale, susținut de această grupare. Niciodată nu l-a susținat foarte energic, în ultimul an, pe Ludovic Orban, dar nici nu va avea loc acolo (în cealaltă grupare-n.r.), pentru că și el a declarat ca va candida în 2024, chiar dacă nu se știe dacă o va face. Dar lucrurile se vor decide în 2023, în funcție de realitățile de atunci. Peste doi ani, România s-ar putea sa fie schimbată în mod radical. Acum, e o altă Românie și e prematur”, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu, la GÂNDUL LIVE.
VEZI EDIȚIA INTEGRALĂ GÂNDUL LIVE DE LUNI, 7 IUNIE: