Prima pagină » Actualitate » GÂNDUL LIVE. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Se pot insinua personaje care să profite în circuitul firesc al banilor oferiți Bisericii. Salut orice investigație corectă care se va face, dar reportajul „Recorder” este insidios

GÂNDUL LIVE. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Se pot insinua personaje care să profite în circuitul firesc al banilor oferiți Bisericii. Salut orice investigație corectă care se va face, dar reportajul „Recorder” este insidios

Materialul din Recorder este legitim ca demers jurnalistic, mai puțin în derularea și în realizarea lui, a declarat la GÂNDUL.LIVE purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. El a adăugat că Biserica nu este un subiect tabu pentru jurnaliști, dar transparența și onestitatea, care sunt subînțelese când e vorba despre Biserică, „nu sunt din păcate totdeauna ireproșabile când e vorba de persoane particulare care se întâmplă să fie și în interiorul Bisericii”.

GÂNDUL.LIVE a dezbătut subiectul investigației „Recorder” alături de mai mulți invitați, actori implicați, lansând o invitație și către jurnaliștii de la Recorder, însă nu a primit un răspuns. Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, de asemenea menționată în anchetă, a spus că are un program foarte încărcat și nu poate participa.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a afirmat anterior, în cadrul aceleiași emisiuni, că este normal ca autoritățile locale să finanțeze obiective sociale și culturale administrate de Biserică dar că, fiind vorba despre bani publici, este la fel de normal ca aceste cheltuieli să fie transparente pentru cetățeni. Edilul a precizat că în opinia sa, Biserica are un rol important pe trei dimensiuni: cea culturală, socială și spirituală și că administrația locală alocă și va aloca în continuare bani pentru sprijinirea Bisericii pe aceste componente. Istoricul Florian Bichir,  fost jurnalist, doctor în teologie, conferențiar universitar doctor la Facultatea de securitate și apărare, a calificat investigația ca fiind „destul de penibilă”.

„Apreciez intervenția domnului primar Radu Mihaiu și subscriu la afirmațiile de bun simț ale domniei sale. Firește că dimensiunile cele mai importante ale manifestărilor publice ale Bisericii sunt cea culturală și cea socială”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, la GÂNDUL LIVE.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Problema finanțării cultelor este constituțională și fundamentată legal

El a menționat că „materialul din Recorder este legitim ca demers jurnalistic, mai puțin în derularea și în realizarea lui”.

„Firește că Biserica nu este un subiect tabu. Transparența, onestitatea, care sunt subînțelese când e vorba despre Biserică, nu sunt din păcate totdeauna ireproșabile când e vorba de persoane particulare care se întâmplă să fie și în interiorul Bisericii. Dar problema finanțării cultelor, care este constituțională și fundamentată nu este tratată cu reverențiozitate în acest material. Acuzația la adresa Bisericii prezentate ca un vampir la adresa banului public este ceva foarte grav.”, a mai spus Vasile Bănescu.

El a precizat că în opinia sa nimeni dintre oameni politici responsabili care interacționează cu Biserica Ortodoxă sau cu oricare alt cult nu ar putea prezenta lucrurile în acest fel.

„Prezentarea Bisericii ca o instituție parazitară, ca vampir al banului public, la care contribuim noi toți și care sunt orientați de administrația publică spre obiective de interes social, nu e un lucru responsabil.

Acel personaj politic (n.r. Lazăr Neacșu – fost membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească, citat în ancheta Recorder) care s-a prezentat în mod absurd ca deputat de Patriarhie, funcție care nu există, vorbind în termeni ireverențioși despre Patriarh și despre Biserică, a ajuns în acest for numit Adunarea Generală Bisericească după ce a ctitorit niște biserici. Dezamăgirea mea este legată de modul de raportare la o ofertă pe care un jurnalist, fie și sub acoperire , ajungând să afirme cu dezinvoltă obrăznicie că părintele patriarh ar putea accepta sau binecuvânta astfel de practici”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu: Vestea că DNA-ul s-a autosesizat este bună și salut orice investigație corectă care se va face.

„Demisia pe care părintele patriarh a aprobat-o pe loc pentru că mâhnirea e nemăsurat mai mare la părintele patriarh care află că se invocă o relație familială de către un om, adevărat, important în administrația bisericească, dar care nu i-a prezentat patriarhului proiectul despre care este vorba. Aceste lucruri pot fi verificate. Vestea că DNA-ul s-a autosesizat este bună și salut orice investigație corectă care se va face. Dar avem de-a face în acest reportaj cu un material programatic, anticlerical, aș spune antiortodox. Sigur, pot fi bănuit de subiectivitate, dar este vorba despre modul în care am interacționat de-a lungul timpului cu acești jurnaliști care altfel, în alte domenii, am auzit și cred că e adevărat au făcut și investigații de foarte mare calitate”, a mai spus Bănescu.

Demisii și anchetă internă în Biserica Ortodoxă Română

Arhiepiscopia Bucureștilor a venit cu unele lămuriri, miercuri, prin intermediul unui comunicat, după publicarea pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul „Clanul Marelui Alb”, în care i se aduc mai multe acuzații Preafericitului Patriarh Daniel, dar sunt aduse în discuție și unele fapte de corupție.

„Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească. Pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menționat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureștilor de către reprezentanții Administrației Patriarhale”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vasile Neacșu spune că această ancheta internă a BOR a început de ieri, „anchetă în care părintele patriarh este implicat pentru că numele său a fost implicat direct într-o discuție greu de calificat. Legat de o acuzație centrală a anchetei Recorder: faptul că Biserica primește fonduri publice cu care să restaureze și să repare biserici, faptul că acești bani s-au cheltuit și i se reproșează Bisericii că e mai prosperă, că se leagă de o declarație a Patriarhului de acum zece ani, când spune că Biserica e săracă și se arată că acum e prosperă, fapt datorat geniului organizatoric al părintelui Patriarh care a dus Biserica pe o treaptă superioară de chivernisire, mi se pare un nonsens”, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Biserica a contribuit cu 38 de milioane de euro pentru achiziționarea de materiale medicale și ajutor pentru cei vulnerabilizați de pandemie

„Firește, apare întrebarea dacă acești bani sunt cheltuiți corect și dacă se pot insinua personaje care să profite în acest circuit firesc al banilor oferiți Bisericii? Răspunsul este da. Evident există persoane, oameni de afaceri, oameni politici care nu doar de BOR și de orice entitate care gestionează bani publici încearcă să se apropie, dar de aici până la afirma, a prezenta Biserica Ortodoxă Română ca pe un sistem ocult, veros , este o cale atât de lungă încât obosim numai cu gândul de a o străbate.

Biserica a contribuit cu 38 de milioane de euro pentru achiziționarea de materiale medicale și ajutor pentru cei vulnerabilizați de pandemie. Cred că solidaritatea în jurul marelor parteneriate a structurilor administrative în contextul acestei perioade pandemice, dificile, este importantă”, a mai spus Bănescu.

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și