Radu Oprea, senator și purtător de cuvânt PSD, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile de flexibilizare care ar trebui să ducă la păstrarea locurilor de muncă pentru români, în criza economică generată de pandemie.
„Dacă PNL ar ieși din retorica referitoare la PSD, ar putea gândi clar. Până în 2012 am făcut parte dintre antreprenori, înțeleg foarte bine ce se întâmplă.
În zona liberalilor, USR-iștilor, înțelegerea lipsește cu desăvârșire. De aici și lipsa rezultatelor.
Doamna Alexandru a uitat să spună că shore e un împrumut, nu fonduri gratuite. Atunci ar fi bine să facem distincție între împrumut și grant. Nu e totul gratuit.
Ce se întâmplă cu kurzarbeit? Acolo e altă legislație a muncii, în Germania. Acolo obligațiile oamenilor de afaceri sunt mult mai mari față de angajații lor. Acolo ca să închizi o firmă trebuie să plătești angajaților salarii încă 18 luni.
Cei care au fost închiși trebuie să primească ajutor de la stat, au fost închiși prin măsuri ale statului. În Germania asta duce la falimentul firmelor pentru că plățile compensatorii sunt extrem de mari.
Da, flexibilizarea poate fi o soluție, dar există condiții, să nu se profite de fondurile de la stat. Oricare ajutor pe care statul trebuie să-l dea trebuie să fie cumva condiționat de păstrarea locurilor de muncă. Cea mai bună măsură de protecție socială este să avem un loc de muncă. Toate politicile publice pe care PSD le-a produs au avut o singură țintă: siguranța jobului.
Tot ceea ce a fost ca program, care ar fi trebuit să sprijinite firmele lovite de companie, sunt un calvar, un chin. Sunt cei care au fost loviți de pandemie, au obținut certificatul de urgență. Au fost verificați o dată, iar în loc să vină banii, nu-și vor vedea banii nici în lunile următoare, deoarece birocrația este cumplită.
Solomn e membru în Comisia Deputaților, cu drepturi să se exprime. Sincer, nu l-am auzit, îmi pare rău, voi face asta. Dar să vă spun despre un lucru care e în dezbatere azi în Senat: un fond de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru companiile românești aflate în insolvență. El funcționează, dar vin cu ordonanță unde au propus dobândă pentru sumele pe care le vor primi antreprenorii. E un guvern al cămătarilor. Au cerut dobândă la dobândă.
Florin Cîțu atâta știe: dobândă cât mai mare. Dacă vrem să sprijinim companiile, ar trebui să îi sprijinim să folosească fondul de garantare. Ce face statul român? Când vă reveniți dați-ne banii înapoi, cu dobândă.”