Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, problema eventualei suspendări a PUZ-urilor în cinci sectoare, de către edilul Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul ședinței de vineri, 26 februarie 2021. „Aici sunt zone de umbră, tenebre, interese ascunse, care se ascuns în urma unor declarații frumoase. Este datoria noastră să le desființăm punct cu punct, să arătăm adevărata față a acestei HIDOȘENII”, a declarat primarul Robert Negoiță.
„Este bine că are inițiative, Nicușor Dan. Ce mi se pare puțin în neregulă este faptul că face astfel de demersuri fără o consultare, o dezbatere, o transparență, fără comunicare, păi dacă nu chemi măcar societatea civilă, mediul de afaceri… Domnule, măcar pe cei care aplică așa ceva. Cu ei trebuie să ai o discuție, cu primarii de sector, în speță.
Că are inițiative… Este foarte bine. Dar nu în felul în care să faci lucrurile pe ascuns, fără să te consulți într-un fel. Avem și noi opinii, viziuni, cunoaștem administrație publică, chestiunea asta. Are de lucrat domnul primar general. Cel mai negativ lucru este că noi comunicăm prin intermediul presei. Noi ne-am văzut și personal, acum o săptămână și ceva. Putea să ne spună treaba asta.
Cum putem să facem echipă, nu unii contra altora…? Împreună ne dorim să nu fie afectate spațiile verzi, să fie mai puțină poluare. Dar demersul ăsta are efecte catastrofale. Îmi exprim regretul că nu am avut această discuție. Ținem la spațiile verzi. Normal. Cine să țină cu spațiile verzi?
S-au spus multe neadevăruri în presă. Că în Sectorul 3 se dau autorizații pe spațiile verzi. Acum, nici măcar pe o casă, pentru că instanța a suspendat acea prevedere din PUZ. Este suspendat din instanță pe zona de spații verzi!
Mi-au zis juriștii din Primărie că, dacă insistăm să modificăm ca spații unele terenuri private… Nu poți să pui spații verzi terenuri private, dar există o lege… Dacă facem asta, și așa avem zone întregi în această situație… Eu sper că nu se va întâmpla nenorocirea asta mâine.
Sper ca și cu influența primarului general să facem și îmbunătățirile legislative care se impun. Avem legi care se bat cap în cap. Oricum am proceda, greșim.
PUZ-ul de la Sectorul 3 este elaborat de Facultatea de Urbanism și Arhitectură Ion Mincu, de către cei mai profesioniști. Ei lucrează la PUG-ul Bucureștiului. Am ajuns în situația asta, de evitat, să faci ȘASE PUZ-uri de sector. Din cauza incompetenței PMB – foștii primari generali au fost incompetenți și incapabili să elaboreze un PUG. În presă se spune că s-au făcut blocuri între case. Dacă nu avem PUZ, de aceea se fac… Dacă nu avem PUZ… Unul vrea să-și facă bloc, altul o casă. Întâmplător sunt vecini. Aici dați-mi voie… Eu știu cu câte greutate am promovat PUZ Sector 3 în Consiliul General. Consilierii generali vor vota cu două mâini această hotărâre, deoarece au o vacă de muls.
Pentru prețul corect se poate construi și o vilă în parcuri. Dați-mi voie să am rezerve… Că scopul adevărat este protejarea spațiilor verzi. Avem o decizie judecătorească care nu ne lasă să dăm autorizații pe spațiile verzi. Nu trebuie anulat PUZ-ul Sectorului 3. Punct.
PUG-ul despre care vorbim noi acum… Ajungem la un PUG elaborat acum 20 de ani. Nu mai este valabil demult. Nu îl mai poți prelungi legal. Să vii să spui că este ceva prost, fără să pui ceva în loc… În loc rămâne haos.
Vi se pare normal că expunerea de motive este copy-paste pentru toate cele cinci sectoarele? Haideți să nenorocim un oraș. Știu și eu prețurile care se fac. PMB își dorește să fie anulate aceste PUZ-uri pentru că au o vacă de muls.
PMB și CGMB… Știm cu toții spăgile care se dau la promovarea unui PUZ. Zeci de mii de euro pentru un PUZ. CGMB este foarte interesat să desființeze aceste PUZ-uri de sector. Fiecare se duce cu gentuța la Consiliul General. Știți cum va trece decizia asta? Dacă nu îi blochează partidele…? Vor vota cu două – trei mâini fiecare. CGMB face așa cum consideră.
Doi ani de zile am muncit la un PUZ, ca să eliminăm abuzurile. Am plătit 30.000 de euro către Facultatea de Urbanism. Primăria nu poate da șpagă.
Când te duci pe o zonă nereglementată, atunci vor avea de treabă echipa de ONG, avocați, care contestă autorizații, avize, alte documente urbanistice, să-i ducă pe dezvoltatori în situația să plătească un soi de taxă de protecție acestor grupuri mafiote. Se mai întâmplă în niște orașe din România, unde prețurile la imobiliare sunt foarte sus.
Prețurile cresc substanțial, problema în București este că avem zeci de mii de unități locative, care ar trebui eliberate de astăzi, au șanse mici să rămână în picioare la cutremur. Avem nevoie de dezvoltarea orașului.
Un astfel de demers, noi am făcut PUZ pentru a avea ordine, ne place disciplina… Lucrurile să fie clare. Să înțeleg că nu suntem cu toții în aceeași direcție. Problemele legate de spații verzi, s-a mai spus în presă, este o dezinformare. Noi am solicitat prin PUZ blocarea acelor terenuri, vă fac dovada cu documente.
Am câștigat pe fond Parcul IOR și PMB a făcut recurs în instanță împotriva deciziei favorabile. Aici sunt zone de umbră, tenebre, interese ascunse, care se ascuns în urma unor declarații frumoase. Este datoria noastră să le desființăm punct cu punct, să arătăm adevărata față a acestei hidoșenii.”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, la GÂNDUL LIVE.