GÂNDUL LIVE. Sfaturi pentru un somn liniștit! Psiholog: Renunțați la smartphone înainte de culcare!
This browser does not support the video element.
Psihologul Gabriela Minescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cum putem avea un somn liniștit, fie prin eliminarea distragerilor binecunoscute (cum ar fi dispozitivele electronice) sau – de ce nu – prin terapii precum relaxarea musculară, tehnici de respirație sau acupunctură.
„Sunt oameni care se aruncă în somnolență excesivă. Acum dacă ne uităm la această tulburare de somn, bineînțeles că nu putem considera insomnie un număr redus de ore de somn pe noapte.
Dacă ne trezim dimineața cu stare de irascibilitate, cu lipsa de concentrare, cu siguranță ar trebui să spunem că avem probleme cu somnul.
Sunt gânduri care se răsfrâng asupra vieții noastre și e o componentă ce ține de stilul de viață. Oamenii au tendința să meargă către excese: cafea, alcool, jocuri, încă un factor care afectează calitatea somnului, sunt foarte mulți oameni refugiați în gaming.
„Lăsați telefonul înainte de somn!”
Printre condițiile care trebuie impuse e eliminarea electronicelor înainte de somn. În camera de somn să nu avem foarte multe dispozitive electronice.
Vorbim de refocalizare cognitivă. Lucruri care mă apasă, cum fac eu să refocalizez gândirea înspre altceva, ce anume m-ar putea distrage de la starea mea proastă, de la o zi de lucru, de lucruri care nu mai ies, de vacanțe pe care aș vrea să le readuc în viața mea, dar nu mai vin.
Poate și proiecția înspre viitor…
E un scut protectiv, ne putem folosi toți, în măsura în care avem nevoie. Pe lângă refocalizarea cognitivă, există și alte tehnici: relaxare musculară progresivă, tehnici de respirație, acupunctură. Multe alte tehnici de folos. Suntem diferiți, pentru fiecare poate să funcționeze un mix de tehnici și terapii, pentru reglarea somnului, reglarea gândurilor, a stilului de viață.”, a declarat Gabriela Minescu la GÂNDUL LIVE.
Un studiu revelă soluția împotriva insomniei: Medicamentele nu mai sunt necesare / Metoda, mai bună și mai ieftină pe termen lung
Un studiu a revelat metode eficiente de tratare a insomniei, mai ales ținând cont de faptul că medicamentele prescrise pentru o astfel de problemă pot provoca dependență.
Noul studiu arată că pacienții care au fost la 4 – 6 ședințe de „terapia vorbitului” – cunoscută și drept terapia comportamental-cognitivă – au început să aibă din ce în ce mai puține probleme în ceea ce privește problema somnului.
Se pare că pacienții care au făcut parte din studiu au adormit cu 31 de minute mai devreme și și-au prelungit somnul cu încă 37.