Prima pagină » Actualitate » GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD: Am vorbit și cu dr. Rafila și Cercel. Termenul corect e testare extinsă, asta recomandă ei, e un pic diferit de testarea în masă

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD: Am vorbit și cu dr. Rafila și Cercel. Termenul corect e testare extinsă, asta recomandă ei, e un pic diferit de testarea în masă

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD: Am vorbit și cu dr. Rafila și Cercel. Termenul corect e testare extinsă, asta recomandă ei, e un pic diferit de testarea în masă

Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că testarea extinsă este soluția propusă de specialiștii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, pentru a stopa pandemia.

„Am mai avut pelerinaje, chiar și în București, dar și la Iași, cred că a fost mai multă lume… Au fost măsuri, îi felicit pe cei care au organizat manifestarea respectivă. Cred că putea să nu se escaladeze acest conflict, acest lucru e mai grav, faptul că pui în tabere diferite părți din populație. Eu cred că aici dialogul a lipsit, trebuiau mai multe explicații, de o parte și de alta.

„Putea exista un dialog…”

Suntem într-o perioadă în care comunicarea, dialogul face bine. Cred că a escaladat totul când s-a intrat în biserică peste cei care asistau la slujbă și o asemenea acțiune duce la ridicarea tensiunii.

Având în vedere că vorbim de Sf. Andrei, cel care a creștinat România, pe măsuri foarte bine puse la punct… Cred că se putea discuta, să fie împăcată toată lumea.

Putea exista un dialog cu care toată lumea să fie de acord. Dacă avem niște reguli, la modul general, dincolo de cazurile pe care le-am văzut, trebuie să fie aplicate de toată lumea, pornind de la șeful statului până la ultimul cetățean.

Am văzut mulți care nu le-au respectat și nici autoritățile nu au acționat cu aceeași măsură. E un minus.

Regulile trebuie aplicate pentru toată lumea. Cât de bune sunt? Au ajutat la stoparea pandemiei? Din punctul meu de vedere, unele din ele, deși ni s-a spus că sunt bazate pe analize, experți, să știți că am căutat aceste analize, cine spune să închidem școlile, piețele? Avem un Grup de Comunicare Strategică…

Marele minus în gestionarea pandemiei

Problema e că aș fi vrut să văd acele analize. Nu cred că trebuiau ținute la secret. S-a greșit în abordare, dacă tot vorbim de GCS, nu am văzut strategic nimic la acest grup.

Vedem zilnic la ora 13.00 un tabel pe care îl transmit cei de la acel Grup Strategic. Aș fi vrut, ca cetățean, să văd mai mult parteneriat între români și cei care iau deciziile.

Statul să ia parteneri pe români. M-aș fi dus mai jos în comunicarea publică, nu cifrele acelea seci, aș fi mers mult mai adânc.

În sensul de comunicare publica aș fi mers pe fiecare localitate, aș fi transmis… Și așa mai departe. Cu grad de incidență, numai ieri am văzut la Ilfov că s-a greșit, de fapt erau dublu, nu 3, ci 6.

Ideea: să iei populația ca partener. E un mare minus vizavi de gestionarea pandemiei. Toate s-au spus ca o axiomă: trebuie să închidem școlile.

„Aș ține deschise școlile, cu măsurile aferente”

De ce? Am doi copii mici, de un an stă acasă, cel mare, face școală online. Nu e focar în școală, nu am auzit să fie în Timișoara. Accept deciziile, dar vreau să mi se explice de ce iau aceste decizii, care sunt analizele…

Aș ține deschise școlile, dar cu măsuri potrivite pentru a nu avea focare în școli. Aș fi mers în jos pe fiecare familie în parte.

Trebuie testare extinsă. Am vorbit și cu dr. Rafila și cu dr. Cercel. Termenul corect e testare extinsă, asta recomandă ei, e un pic diferit de testarea în masă.

„Măsuri în funcție de realitatea după 6 decembrie”

Testarea extinsă e necesară ca să poți controla pandemia. Testările sunt mai puține decât acum două săptămâni. A scăzut numărul de teste. Avem posibilitatea să facem 50.000 teste zilnic. În momentul în care zilnic te duci la 7.000-8.000 nu ai cum să te apropii de 50.000. Nu trăiesc în teoria conspirației, dar am un singur semn de întrebare: mi se pare cel puțin ciudat ca după ce a declarat Iohannis că am ajuns la un platou, nu am mai trecut de 10.000. Suspectez că se vrea a se transmite că pandemia e sub control, dar există alți indicatori care ne arată că lucrurile nu stau tocmai așa. Numărul de decese nu a scăzut, dacă luăm alt indicator, cât ne comunică GCS, la numărul de paturi ATI, aceste două numere ne arată că lucrurile nu sunt sub control. Înțeleg bătălia politică, dar e prea mare costul să arăți că lucrurile sunt sub control.

Am văzut că unii spun că vom avea sigur lockdown după alegeri. Alții au negat din start. O să avem însă măsurile date de realitate, nici cei care spun că o să avem nu au de unde să știe că va fi așa… Răspunsul corect este în funcție de realitatea în care o să fim după 6 decembrie. Matematic vă repet nu se poate să-ți scadă numărul de testări. Uitați-vă că a crescut.

Dacă cei de la DSP fac tot ce au hotărât: să testeze toți contacții.”, a declarat Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele