Teodor Meleșcanu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre colaborarea dintre SIE și SRI. Totodată, diplomatul spune că viața de agent nu seamănă cu cea din filmele cu James Bond.
„Vă spun că în materia activității de informații, există două etape: adunarea de informații, trimiterea de informații, dar poate lucrul cel mai important îl reprezintă formațiunea de la Analiză & Sinteză. Aici se adună toate informațiile, din care se extrag elementele importante pentru toți decidenții politici.
Se trimit exact aceleași la premier, la președinte și alți miniștrii de specialitate. Pe lângă aceste informări, care sunt egale, atunci când există anumite chestiuni punctuale, se fac informări care se transmit numai președintelui, primului ministru. Prioritatea este pentru problemele economice. Pentru SIE, pe care l-am condus, a fost nevoie să găsim pentru decidenții politici cele mai bune formule, pentru negocierile din străinătate, cu alți parteneri de același tip.
Decidenții români au în buzunar cele mai bune formule pentru interesul României.
În aceste materiale se specifică și liniile roșii ale partenerului cu care negociezi. Să câștigi cât mai mult pentru România.
E o vorbă… Viața bate filmul. E foarte interesant să urmărești filme cu spioni. În realitate, culegerea de informații este cu totul altceva decât ceea ce vedem în filme. Sigur, ai tot felul de surse, de la sateliții de deasupra, de electronică șamd.
Dar elementul fundamental este resursa umană. Toate aceste informații ajung la SIE, nimeni nu are mașini bengoase, nici costume.
Ceea ce caracterizează un lucrător în SIE e discreția, elementul cel mai important.
M-ați întrebat de marile servicii: este CIA, un colos, FSB, din Rusia, MI6 din Marea Britanie, să știți că și Mossadul nu se descurcă deloc rău. Nu putem să intrăm în competiție cu servicii cu bugete enorme, capacități electronice pe măsură.
Ne concentrăm pe ceea ce putem să facem. Când am fost director, în UE, în cadrul schimburilor de informații, SIE a fost catalogat ca numărul 2 dintre toate serviciile din Europa și zona NATO, pentru că au furnizat cele mai multe informații și cele mai valabile.
După Brexit, evident că Marea Britanie era pe locul 1, noi pe locul 2. În mod normal ar trebui să fim noi pe locul 1, dar vedem pe viitor.
Fără nicio înțelegere greșită a ideii funcționării acestui serviciu. Toată lumea se preocupă să adune informații. Nu înseamnă că la noi sunt doar informații prin resurse umane. Avem și mijloace electronice. Poți să contribui cu adevărat să contribui la securitatea țărilor din jur, dar în primul rând securitatea națională a României.
Cei care lucrează în SIE sunt buni patrioți, hotărâți să-și facă treaba cât mai bine.
Potrivit legislației din România și a statutului corpului diplomatic, responsabil este ambasadorul. El practic reprezintă România și adoptă toate deciziile. Pe lângă diplomați avem și atașați militari, economici, consilieri, avem atașați pe probleme interne, mai ales unde există un număr important de români și în toate aceste zone fiecare trebuie să-și facă activitatea în ambasadă așa cum decide ambasadorul. Dacă poate să culeagă și informații…Nu putem să o discutăm foarte pe larg.
Nu. Practica în viața diplomatică e simplă. Ambasadorul nu va recunoaște niciodată că unul dintre diplomații săi se ocupă de alte chestiuni.
Sigur. Nu cunosc foarte adânc, nu am intrat în arhiva SIE, cel mai cunoscut e Pacepa, sunt și alții. Sunt puțini, pe degetele de la o mână. Mă deranjează că după ce s-au deconspirat, fiecare vrea să scuze, că nu au trădat România, ci pe dictator. Ai trădat pe toți românii, lucrurile sunt… Fiecare scrie memorii. Dacă le vezi… E discutabil cât de adevărate sunt.
Din momentul în care România și-a asumat aderarea la UE și NATO, pentru SRI și SIE a apărut o perioadă foarte importantă. De revizuire, refacere. Aderarea înseamnă și transformarea legăturilor, unde politicul are obligația de a supraveghea activitatea acestor organe.
La nivelul Parlamentului avem comisii de supraveghere pentru SIE șamd. Dar toate aceste lucruri se datorează și reformei care s-a făcut la cele două servicii. Ele au definite foarte clar obiectele de activitate. SRI – securitate internă / SIE – relații externe. Dar există o colaborare foarte strânsă.
Am avut în permanență un dialog uman. Există o mișcare foarte interesantă. Serviciile au reușit într-o perioadă dificilă ,cu foarte multe amenințări, inclusiv teroriste, au reușit să nu existe niciun atentat terorist! Și dl. Hellvig și Vlase sunt foarte conștienți că au o responsabilitate deosebită.”, a declarat Teodor Meleșcanu la GÂNDUL LIVE.