În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai interesante cinci subiecte ale momentului.
Aproape 9.000 de noi cazuri de infectare au fost înregistrate în 24 ore, cu aproape 5.000 mai multe decât fuseseră raportate luni. Aproape 1.000 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați. Până în 9 ianuarie, 295 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost provocate de varianta Omicron. Acestea au fost depistate în București și 30 de județe. Puțin peste 28% dintre acestea au avut istoric de călătorie în statele afectate de această tulpină. Astfel, se confirmă transmiterea comunitară susținută, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 43 de oameni au murit, iar în secțiile de terapie intensivă sunt internate 415 persoane. (Mai multe detalii, aici…)
Guvernul aplică un program de măsuri de protecție a consumatorilor casnici. Astfel, facturile care nu au respectat plafoanele reglementate urmează să fie refăcute, iar până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități. Mai mult, o nouă schemă de compensare este în pregătire, valabilă după 1 aprilie. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kW vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. (Mai multe detalii, aici…)
Valul de scumpiri face ravagii. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că trebuie găsită o soluție cât mai repede. Doar la CFR, curentul va fi de trei ori mai scump față de 2021, fără a mai pune la socoteală gazul. La nivel de CFR, în anul 2021, facturile la energia electrică au fost de aproximativ 90 de milioane de lei pe toată ţara.
A fost afirmația președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unui eveniment în care s-a prezentat un raport cu privire la educația pentru schimbările climatice. Președintele spune că educația este unul dintre pilonii principali în această cauză. Protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice nu se pot realiza fără un parteneriat între instituții și cetățeni. Acest parteneriat dă rezultate dacă se bazează pe combaterea „fake news”-urilor și pe orientarea asupra unei corecte informări cu privire la problemele de mediu și la cele privind schimbările climatice. (Mai multe detalii, aici…)
În acest sens, ambasadoarea Franței la București anunță că în următoarele șase luni, cât Franța va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, Parisul va depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen pentru includerea țării noastre. Mesajul clar al Comisiei Europene, în ceea ce privește apartenența României la aderarea la Spațiului Schengen, este că România îndeplineste toate condițiile tehnice, iar acum decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene.
Citește și: