GÂNDUL NEWS. Greva salariaților STB a luat sfârșit (VIDEO)
This browser does not support the video element.
În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai interesante cinci subiecte ale momentului.
1. A fost adoptată Ordonanța de Urgență cu privire la noua schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze
Ordonanța de Urgență cu privire la noua schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze a fost adoptată în ședința de Guvern. Noile discounturi se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat. (Mai multe detalii, aici…)
2. Greva salariaţilor STB a luat sfârşit
Greva salariaţilor STB a luat sfârşit, chiar dacă în urma negocierilor nu s-a ajuns la un consens. Protestul a fost suspendat, iar transportul public de suprafaţă a revenit la normal după ce a fost blocat timp de cinci zile. Tot astăzi, liderul sindicatului din STB, Vasile Petrariu, a fost audiat de poliţiştii de la Transporturi, în dosarul deschis după ce greva a fost declarată ilegală. El susține că protestul poate fi suspendat o săptămână, o lună, pentru că totul depinde de cum vor merge negocierile. Până astăzi au fost primite aproape 300 de solicitări de angajare după ce pe site-ul societăţii a fost postat un anunţ că se caută şoferi de autobuz. (Mai multe detalii, aici…)
3. Într-o perioadă cu venituri mici, producătorii de energie au realizat profituri mari
Un studiu cu privire la piaţa energiei electrice realizat de platforma Termene.ro. arată că profiturile din anul 2020 sunt istorice; a fost anul în care companiile din domeniul producţiei de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depăşind 2,2 miliarde de lei. În anul 2017 profiturile generate au fost de doar 8 milioane de lei, iar în anii 2018 şi 2019 s-au înregistrat pierderi.
4. Prețuri spectaculoase în imobiliare
În marile orașe, prețul pentru un metru pătrat de construcție depășește și 2.000 de euro. Cel mai scump oraș este Clujul, acolo unde un metru pătrat de construcție costă în medie 2.100 de euro. Locul doi este ocupat de București cu 1.600 de euro. Apoi urmează Brașov, Constanța și Timișoara. În anul 2021, prețurile au urcat, în medie, cu 10 procente, iar numărul tranzacțiilor a fost cu 14% mai mare decât în anul 2020, spun specialiștii.
5. Temperaturile încep să crească
După o noapte în care temperaturile au scăzut până la minus 25 de grade Celsius în depresiunile din centrul țării, vineri vom avea 10 grade cu plus în sud. Temperaturile încep să crească de la o zi la alta, iar cele mai mari vor depăși normalul perioadei. În schimb, în nord și la munte va continua să ningă, iar la altitudini de peste 1.600 de metri rafalele de vânt vor fi mai puternice și va viscoli. Cu toate acestea, diminețile rămân geroase, cu maxime cuprinse între -3 și -4 grade Celsius. (Mai multe detalii, aici…)