În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai interesante cinci subiecte ale momentului.
Este decizia judecătorilor Curții Constituționale, după ce un student a făcut o sesizare prin care a contestat amenda primită. Astfel, actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este neconstituțional. Asta pentru că guvernul a încălcat procedura legislativă. Decizia CCR a fost luată în unanimitate de voturi și este definitivă și general obligatorie. În aceste condiții, toate amenzile care au fost aplicate începând cu noiembrie 2020 ar putea fi anulate. (Mai multe detalii, aici…)
Asta pentru că, potrivit ministerului, programul și-a atins ținta, adică au fost eliminate aparatele vechi, consumatoare de energie. În plus, Ministrul Mediului vrea să reducă termenul de valabilitate al voucherului. Asta după ce s-a constatat că foarte mulți români nu folosesc tichetele obținute. Astfel, voucherul ar putea fi valabil doar 7 zile și nu 15, așa cum era până acum. Proiectul a fost pus, deja, în dezbatere publică, iar după 10 zile se va lua o decizie. Prioritatea ediției din acest an este direcționarea bugetului de 100 de milioane de lei către înlocuirea electrocasnicelor cu consum ridicat de energie. (Mai multe detalii, aici…)
Turiștii vor putea veni cu patrupedele pe plajele din țară cu condiția ca acestea să fie ținute în zgardă, ham și lesă. Totodată, stăpânii trebuie să aibă cu ei pungi și să strângă în urma animalelor. Cei care nu vor respecta regulile vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. Pe durata sezonului estival, însă, accesul se va face doar cu acordul operatorilor de plaje. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și va merge la promulgare. (Mai multe detalii, aici…)
Consiliul Concurenței acuză șase companii farmaceutice din Elveția, Germania, Belgia și Italia că au format un cartel care a șantajat statul român să renunțe la o taxă, prin privarea bolnavilor de tratamentul vital. Problemele au apărut în 2016 când mai mulţi producători au retras medicamentele de pe piaţă pentru că nu s-au înţeles la preţ, iar criza s-a acutizat în iulie 2017. Cele șase companii au fost amendate de Consiliul Concurenței cu echivalentul sumei de 71 milioane de euro. (Mai multe detalii, aici…)
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că economia României a crescut sub așteptări în 2021. Și deși datele arată o creștere mai mare decât cea bugetată, Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a stimula economia. Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie-decembrie față de trimestrul anterior. Aceleași date arată și că la nivelul întregului an, România a înregistrat o creștere economică de 5,6%, sub așteptările inițiale de 7%.