GARANȚIA EUROPEANĂ pentru copii: Impactul protecției sociale asupra reducerii ratei sărăciei copiilor este de 30%

Publicat: 12 04. 2024, 13:52
Actualizat: 12 04. 2024, 13:55

This browser does not support the video element.

Planul Național de Acțiune privind Garanția Europeană pentru Copii, adoptat de Guvernul României în octombrie anul trecut și a cărui implementare a început, are un potențial uriaș de a schimba viețile copiilor din România, unde o mare parte dintre ei sunt expuși riscului de sărăcie. Impactul protecției sociale asupra reducerii ratei sărăciei copiilor este de 30%, față de 45% la nivelul anului 2020.

Anul acesta România a fost prima țară care a trimis Comisiei Europene Raportul bienal pentru implementarea Garanției pentru Copii. Acest document arată eforturile țării noastre de a asigura drepturile fundamentale ale copiilor și măsurile care se vor lua pentru a combate sărăcia și excluziunea socială în rândul acestei categorii vulnerabile, se precizează într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Rezultatele așteptate prin implementarea Planului de Acțiune până în anul 2030 sunt următoarele:

  1. Scăderea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu cel puțin 500 mii de copii raportat la valoarea de referință din 2021, contribuind la obiectivul european de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectați de acest fenomen multi-dimensional.
  2. Impactul protecției sociale asupra reducerii ratei sărăciei copiilor este de 30%, față de 45% la nivelul anului 2020.
  3. Familiile cu copii în dificultate sunt prioritare pentru a beneficia de locuință socială și sunt eligibile pentru un ajutor de locuire, inclusiv sub forma unui sprijin pentru închirierea unei locuințe, atunci când nu sunt disponibile locuințe sociale.
  4. Copiii afectați de sărăcie beneficiază de un program de sprijin alimentar adecvat la nevoile lor nutriționale.
  5. 3 din 4 copii separați temporar sau definitiv de familie sunt plasați în servicii de tip familial.
  6. Mortalitatea prin cauze evitabile se reduce cu 20% față de nivelul din anul 2021, pentru copiii de toate vârstele.
  7. Rata de cuprindere în educația timpurie este de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă de 0-3 ani și cel puțin 95% pentru segmentul 4-6 ani.
  8. Documentele de politici naționale care vizează drepturile copilului sunt elaborate în formate accesibile pentru copii și cu participarea copiilor.
  9. Cel puțin un program național de întărire a capacității de funcționare a mecanismelor actuale de participare a copiilor la luarea deciziilor este implementat.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Muncii anunță că beneficiile sociale au crescut de la 1 martie/Câți BANI în plus vor primi români

Vouchere sociale 2024. Lista beneficiarilor a fost finalizată / Ce categorii beneficiază de acest AJUTOR