Garda Forestieră Suceava a anunțat, vineri seară, că a făcut verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru, locul unde doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți – joi după-amiază – de un grup de aproximativ 20 de indivizi. Astfel, reprezentații Gărzii susțin că nu au fost găsite nereguli și nu au identificat tăieri ilegale pe fondul respectiv, acesta fiind motivul pentru care cele trei victime se aflau în locul respectiv.
Controlul a urmărit respectarea regimului silvic pe raza Ocolului Silvic Dealu Negru, structură privată de administrare, care au vizat suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile.
„Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, se precizează în comunicatul Gărzii Forestiere Suceava, citat de Digi 24.
Garda mai menționează că prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice și viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut.
„Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră. De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic”, se mai precizează în comunicat.
Reacția Gărzii vine după ce un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost bătut, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, care i-au atacat cu bâte și topoare. Cei trei au ajuns la spital, iar aparatura le-a fost distrusă.
Jurnalistul Mihai Dragolea a relatat pentru Digi24 că au fost atacați în timp ce filmau în pădure, spunând că printre cei 20 se aflau proprietarul pădurii și inginerul silvic.
11 din cei aproximativ 20 de agresori au fost identificați și sunt acum audiați. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, joi, și au întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere în acest caz.
Cei doi jurnaliști și activistul de mediu care au fost atacați, joi seara, într-o pădure din Suceava, unde documentau tăierile ilegale, lucrează la redactarea plângerii penale împotriva celor 20 de indivizi care i-au bătut, fiind ajutați în demersul legal de avocatul organizației Greenpeace România, care a făcut publică agresiunea.
Cele trei victime ale agresorilor din Suceava – Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar – sunt sprijiniți în prezent de reprezentanții organizației Greenpeace România pentru redactarea plângerii penale pe care să o depună la poliție.
Anchetatorii au deschis deja o anchetă din oficiu, după apariția informațiilor în mediul online, pentru violențe, loviri și distrugere.