Prima pagină » Actualitate » Gardienii care păzesc pușcăriile românești, înarmați cu AKM-uri vechi, model 1963 și muniție rămasă de la Revoluție

Gardienii care păzesc pușcăriile românești, înarmați cu AKM-uri vechi, model 1963 și muniție rămasă de la Revoluție

Gardienii care păzesc pușcăriile românești, înarmați cu AKM-uri vechi, model 1963 și muniție rămasă de la Revoluție

Angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) păzesc deținuții cu puști mitralieră de tip AKM foarte vechi, fabricate în perioada comunistă. În același timp, muniția, de calibru 7,62 milimetri, datează și ea din anii ’80 – ’90, iar în prezent nici măcar nu se mai fabrică, în condițiile în care structurile militare din România folosesc acum muniție de tip NATO, care este de un calibru mai mic.

Personalul care lucrează în sistemul peniteciar românesc a fost dotat, undeva prin anii ’70, cu puști mitralieră de tip AKM, model 1963 și pistoale Carpați, fabricate la Cugir începând cu 1974. De atunci, armamentul nu a mai fost schimbat, ci au mai fost cumpărate arme noi, în cantități mici, în special pentru înzestrarea echipelor de escortă, care se ocupă de transferul pușcăriașilor.

Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a explicat, pentru Gândul, că ANP urmează să schimbe toate vechile AKM-uri, care, pe lângă faptul că sunt foarte vechi, la un moment dat nu vor mai putea fi folosite, în condițiile în care, în România, nu se mai produce muniție pentru ele.

„Din ce știu, una dintre prioritățile noii conduceri a ANP este legată de achiziționarea de armament nou. Se va renunța la pistoalele Carpați și la AKM-urile model vechi”, a spus Dumitrașcu.

Se folosesc cartușe vechi de 40 de ani

Cu ani în urmă, România a adoptat muniția de tip NATO, de calibru 5,56 milimetri, drept pentru care Ministerul Apărării a schimbat vechile puști de asalt de calibru 7,62 milimetri. Pe cale de consecință, și fabricile de armament românești, care deservesc nevoile Armatei, s-au adaptat noilor cerințe și au oprit producția pentru vechile cartușe.

Surse din cadrul ANP au explicat, pentru Gândul, că instituția organizează, în continuare, trageri cu aceste cartușe, unele achiziționate și cu aproximativ 40 de ani în urmă, motiv pentru care ar fi existat și unele incidente minore, în sensul că ar fi existat situații în care glonțul ar fi rămas blocat pe țeavă.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele