Un echipaj CBRN a mers în comuna Calopăr pentru a verifica concentrația de metan în zona casei avariate de explozie. În urma măsurătorilor, în zona puțului a rezultat o concentrație de 22% CH4, 11,5% CH4 în zona beciului locuinței afectate și 8% CH4 în zona anexei care se află la o distanță de cinci metri de puț. Zona este balizată sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj.
„În jurul orei 07:53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în com. Calopăr, sat Bâzdâna.
La faţa locului s-a deplasat Secţia de Pompieri Segarcea, cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un echipaj de prim-ajutor medical şi echipajul CBRN.
Urmare a exploziei produse a rezultat o victimă de sex masculin cu arsuri la nivelul feţei şi membrelor superioare, conştient şi cooperant, fiind transportată la spital”, a informat ISU Dolj.
De menţionat că satul Bâzdâna este cunoscut ca fiind o zonă cu potenţiale resurse de gaze naturale, care de multe ori au ţâşnit din fântâni şi au produs incendii, ultimul de acest fel fiind în septembrie 2022.
Incendiul de acum aproape doi ani s-a produs prin arderea gazelor evacuate pe cale naturală dintr-un puţ destinat alimentării cu apă pentru uzul gospodăresc.
Despre povestea aceasta a scris și GÂNDUL.
Constantin Florea a decoperit zăcămintele de gaze pe proprietatea sa în timp ce a forat un puț.
Localnicii nu au gaze în case nici acum, pentru că satul lor nu este racordat la rețea, dar, în schimb, localitatea stă pe o uriașă pungă neexploatată.
Timp de 3 zile, în gospodăria familiei Florea, gazele au ars fără oprire.
„Este presiune foarte mare. Numai specialiștii știu. Specialiștii sunt la Bacău, până vin ei durează. Noi nu avem gaze în case, ne încălzim cu lemne”, povestea, la momentul respectiv, Constantin Florea, proprietarul locuinței în care s-au găsit zăcămintele de gaze.
„Am forat un puț, inițial am crezut că este apă vie. Și s-a constatat că a luat foc și au venit domnii de la pompieri și au costatat că sunt gaze. Arde de sâmbătă noaptea. S-a discutat cu o firmă specializată să vină să astupe, până vedem ce este exact aici”, a relatat cele întâmplate și Alice Florea, fiica proprietarului.
Focul a fost permanent supravegheat de către pompieri, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât atunci contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentuirea/astuparea puţului forat.
CITEȚTE ȘI: