Găzduirea refugiaților din Ucraina a devenit un „model de business” pe care românii l-au exploatat rapid. Gazdele încasează sume importante de la stat, cu mult mai mari decât ar primi dacă ar fi închiriat pur și simplu un apartament sau o casă, potrivit Adevărul.
Pe grupurile de Facebook dedicate pentru refugiați, tot mai mulți români își pun locuințele la dispoziția locuitorilor din țara vecină utilizând sintagma (Cazare gratis pentru ucraineni cu programul 50+20). Ceea ce înseamnă că statul român va deconta suma de 70 de le pe zi pentru fiecare persoană găzduită. Refugiaţii au aflat că gazdelor lor li se decontează anumite sume, mai mult, mulţi au interpretat eronat că sunt bani care, de fapt, li s-ar cuveni refugiaţilor şi că gazdele ar fi doar mijlocul prin care banii să ajungă la ucraineni, iar pe grupurile de sprijin de pe reţelele sociale discuţiile au explodat.
La un calcul simplu – o familie compusă din 2 adulți și 2 copii ar aduce gazdei o sumă frumușică – 8.400 de lei bani de la stat.
Sunt situații și nu puține în care românii caută să își vadă doar propriul interes și mai puțin „ajutorul umanitar”. Astfel sunt îngrămădiți mai mulți refugiați într-un apartament sau garsonieră. Totul pentru bani.
„Problema este că se merge prea departe, nimeni nu caută familii cu două persoane, ci caută să bage cât mai mulţi într-un apartament. Banii se dau pe persoană. Dacă ai cazate două persoane primeşti aproximativ 4.200 lei pe lună, dar dacă ai cinci persoane în acelaşi apartament primeşti 10.500 lei pe lună. În urma cu două luni nimeni nu specifica numărul de persoane, acum mulţi proprietari caută familii cât mai numeroase, mulţi dintre ei probabil ca să încaseze mai mult“,
Conform cererilor centralizate în aprilie pentru luna martie, pentru cazarea refugiaţilor IGSU a decontat, prin intermediul administraţiei publice locale, aproximativ 5,2 milioane lei către persoanele fizice şi 1,3 milioane către persoane juridice.
În mai, solicitările venite de la persoanele fizice sunt de peste 7 ori mai mari, pe de o parte pentru că în luna aprilie puţini au fost cei care au ştiut care este procedura de solicitare a decontării acestor cheltuieli, iar pe de alta pentru că românii n-au avut prea mare încredere că aceşti bani vor veni.