Gazele naturale, la cel mai mic preț de la invazia rusă în Ucraina
Gazele naturale se vând în prezent la un preț nemaivăzut de la invazia rusă în Ucraina. CNBC face o analiză a pieței energiei, iar explicația pentru această situație este una extrem de simplă.
Contractul de referință în Europa este Title Transfer Facility, din Olanda.
Gazele naturale, sub 77 euro pe megawat oră
Astfel, contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro pe megawat oră. Este un nivel care nu a mai fost atins din luna februarie, dinaintea începerii războiului din Ucraina. Joi, 29 decembrie, aceste contracte futures se tranzacţionau la aproximativ 81,5 euro.
Cel mai ridicat nivel a fost atins în august, când preţurile gazelor naturale au depăşit 345 de euro/MWh. Dar asta numai fiindcă restricțiile impuse Federației Ruse, ca răspuns la invadarea Ucrainei, plus temperaturile ridicate din timpul verii au condus la creşterea cererii şi reducerea ofertei.
CNBC scrie că din cauza creşterii preţurilor la gaze facturile la energie au crescut, alimentând o criză energetică în toată Europa.
Pe de altă parte, o vreme neașteptat de caldă pentru zona de nord-vest a „Bătrânului continent” a redus cererea, permițând Europei să își refacă în timp record stocurile de gaze.
Goldman Sachs a anticipat scăderea
În luna noiembrie, specialiștii de la Goldman Sachs au anticipat că va urma o scădere a prețului la gazele naturale în Europa. Motivul: aproape toate țările au reușit să își facă aprovizionarea și nu vor mai avea nevoie să importe.
„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze” – Holger Schmieding, economist-şef la banca de investiții Berenberg