Gazprom a decis ca momentan să nu modifice estimările privind exporturile de gaze naturale către Europa și Turcia.
Astfel, potrivit unui anunț făcut de Elena Burmistrova, șeful diviziei Exporturi a Gazprom, exporturile de gaze naturale către Europa și Turcia ar putea ajunge la 183 de miliarde de metri cubi până la finalul anului, oficialul confirmând, astfel, precedenta estimare, informează Agerpres.
Gigantul rus, care furnizează mai bine de o treime din gazele naturale de care Europa are nevoie, beneficiază de pe urma creșterilor record ale prețurilor la gazele naturale înregistrate în ultima perioadă pe piața europeană.
Elena Burmistrova a adăugat că Gazprom a livrat Chinei o cantitate de gaze naturale de 7,1 miliarde de metri cubi în primele nouă luni din 2021.
În acest an, câştigurile de bază ale Gazprom ar urma să depăşească 45 miliarde de dolari, iar fluxul de numerar va fi pozitiv, în pofida nivelului ridicat al dividendelor.
Rusia este pregătită să majoreze livrările de gaze naturale către Europa în cazul în care vor exista asemenea solicitări, a declarat recent vicepremierul Alexander Novak.
Acesta spune că, deși consumul la nivel național a atins un nivel record, există posibilitatea majorării exporturilor.
Rusia a informat recent că intenționează să finalizeze mai întâi umplerea capacităților proprii de stocare înainte de a crește livrările pe piața spot din Europa.
Guvernul de la Moscova a anunțat că intenționează să finalizeze umplerea capacităților de stocare din țară până la finalul lunii octombrie.
Alexander Novak a reiterat că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot.
În ultima perioadă, gigantul rus Gazprom a subliniat în repetate rânduri că își îndeplinește toate obligațiile contractuale. Totodată, compania a mai anunțat că are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.
Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.