Prima pagină » Actualitate » Generalul Cătălin Zisu a cerut trecerea în rezervă. Primele explicații despre tablourile găsite de DNA: „Colecționate pe parcursul a 30 de ani”

Generalul Cătălin Zisu a cerut trecerea în rezervă. Primele explicații despre tablourile găsite de DNA: „Colecționate pe parcursul a 30 de ani”

Generalul Cătălin Zisu a cerut trecerea în rezervă. Primele explicații despre tablourile găsite de DNA: „Colecționate pe parcursul a 30 de ani”

Generalul Cătălin Zisu a transmis, duminică seara, un comunicat de presă privind cercetările din dosarul DNA care îl vizează.

Șeful Comandamentului Logistic Întrunit a transmis, prin avocata sa, poziția sa privind acuzațiile procurorilor și dezvăluirile din mass media, printr-un comunicat de presă.

Redăm comunicatul integral:

General-Locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță dorește să informeze opinia publică și mass-media cu privire la situația sa actuală și la cercetările în curs desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În ultimele zile, în mass-media au fost vehiculate diverse informații, în mare parte neadevărate, care au creat confuzie și au adus grave prejudicii imaginii unui militar ce servește țara încă de la vârsta de 14 ani.

General-Locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță afirmă cu tărie că este nevinovat de toate acuzațiile aduse împotriva sa. În prezent, așteaptă aprobarea pentru a studia dosarul în care are calitatea de inculpat.

Este regretabil că află informații despre acest dosar prin intermediul presei și nu înțelege cum este posibil ca astfel de informații să ajungă în spațiul public. De asemenea, nu cunoaște cine sunt persoanele care le furnizează, însă consideră că intenția acestora este clară: aceea de a-i afecta imaginea și cariera.

În ceea ce privește perchezițiile desfășurate pe14.02.2025, acestea au avut ca scop identificarea și ridicarea de documente referitoare la obiectivul de investiție imobiliară Cimitirul Ghencea 3, din perioada aprilie 2022-iulie 2023, precum și la mai multe societăți comerciale, pentru aceeași perioada.

În urma perchezițiilor, care au durat 12 ore, nu au fost găsite documente care să aibă legătură cu societățile cercetate. Cu toate acestea, au fost ridicate: suma de 7.000 de euro, mai multe genți și ceasuri, majoritatea fiind replici ale unor branduri originale, aspect ce urmează a fi clarificat prin expertizare de specialitate.

Referitor la ridicarea de tablouri dintr-o altă locație, distinctă de domiciliul său, Generalului-locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță precizează că nu este vorba despre 2.000 de tablouri, așa cum s-a vehiculat.

Nu cunoaște numărul exact al acestora, întrucât nu le-a numărat, dar menționează că sunt lucrări realizate de pictori contemporani și amatori, fără valoare semnificativă, fiind primite prin donație, altele achiziționate la prețuri cuprinse între 100 și 500 de lei pe tablou, acestea fiind colecționate pe parcursul a 30 de ani.

Dl. General subliniază că nu a fost informat de către DNA asupra aspectelor privind ridicarea tablourilor, aflând aceste informații din presă.

Ulterior perchezițiilor, Dl. General a fost audiat la DNA în data de 14 februarie 2025, seara târziu, i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și ulterior calitatea de inculpat.

S-a dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune, valoarea cauțiunii fiind de 1 milion lei, sumă de care nu dispune, urmând a constitui o garanție imobiliară în favoarea DNA.

De asemenea, au fost impuse măsuri asigurătorii, constând în poprirea sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, precum și indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea sa.

A decis împreună cu echipa de avocați care îl reprezintă să nu formuleze contestații împotriva ordonanțelor privind măsura controlului judiciar și măsurilor asigurătorii, deoarece cunoscând practica instanțelor de judecată în astfel de situații, în opinia avocaților, cu siguranță ar fi respinse.

Sâmbătă, 15 februarie 2025, General-locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță a transmis conducerii MAPN solicitarea de trecere în rezervă, aceasta urmând să fie aprobată.

De-a lungul carierei sale, General Locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță a demonstrat întotdeauna un respect profund față de lege și principii etice solide, motiv pentru care va sprijini ancheta în desfășurare, având convingerea că adevărul va ieși la iveală și că nevinovăția sa va fi dovedită.

În încheiere, General-Locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță dorește să mulțumească tuturor celor care i-au exprimat sprijinul și încrederea în această perioadă dificilă. Are conștiința curată, se consideră nevinovat, întrucât nu are cunoștință să fi greșit, și-a respectat angajamentul de a-și îndeplini îndatoririle cu responsabilitate și integritate, în slujba cetățenilor și a țării vreme de 40 de ani, având o carieră fără pată.”

Traseul dosarului

Generalul cu trei stele a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune alături de colonelul în rezervă Lucian Amorăriţei şi omul de afaceri Ionel Olteanu, în dosarul privind plata unor lucrări neefectuate pentru extinderea cimitirului Ghencea Militar.

Măsura a fost luată după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au percheziționat vineri, 14 februarie, 24, Complexul Hotelier Militar Haiducului, acolo unde locuiește controversatul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, care este cunoscut și ca „Omul lui Nicolae Ciucă”.

Generalul cu 3 stele Cătălin Zisu – șeful Logisticii Armatei Române – a fost pus sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile. Zisu este acuzat de o fraudă de 2,4 milioane de euro. În urma perchezițiilor efectuate vineri, procurorii au descoperit 2.000 de tablouri și mai multe ceasuri de lux, inclusiv Rolexuri de peste 60.000 de euro bucata,  care generalul Cătălin Zisu le-ar fi păstrat în locuinţa unei apropiate.

Potrivit unui comunicat de presă, „procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni de corupție săvârșite de militari, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 14 februarie 2025, față de general locotenent Zisu Cătălin-Ștefănuță, comandant al U.M. 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit și ordonator secundar de credite din cadrul M.Ap.N., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

După ce DNA a început urmărirea penală în cazul generalului Cătălin Zisu și l-a pus sub control judiciar, Ministerul Apărării a cerut președintelui interimar Ilie Bolojan să dispună trecerea de urgență în rezervă a acestuia.

Știre în curs de actualizare.


CITEȘTE ȘI:

Peștera lui Ali Baba, acasă la generalul ZISU! La percheziții s-au găsit peste 2.000 de tablouri din registrele MApN, dar și peste 10 ceasuri de lux

Au loc percheziții la hotelul unde locuiește unul dintre cei mai influenți GENERALI din România (INFORMAȚII ÎN PREMIERĂ)

Cum a ajuns Cătălin Zisu general cu trei stele, fără pregătirea OBLIGATORIE: „Este imposibil așa ceva” / ACUZAȚII grave făcute de un fost ofițer

Până unde s-ar putea întinde ancheta DNA cu privire la generalul Cătălin Zisu?! LEGĂTURA cu Nicolae Ciucă și „veriga” Remus Borza (FOTO)

 

Citește și