Genomul românilor este în proporție de până la 60% de origine slavă. Un studiu realizat de oameni de știință din mai multe state arată că genomul este asemănător cu cel al vecinilor bulgari și croați.
Conform Novinite, cercetările cu privire la ADN realizate în Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia au scos la suprafață informații prețioase despre structura genetică a populațiilor din Balcani.
Se pare că bulgarii, românii și croații au cea mai mare concentrație de gene slave, care variază între 50% și 60%, potrivit descoperirilor raportate de agenția sârbă Tanjug.
Pe de altă parte, grecii au cea mai scăzută prezență a moștenirii genetice slave.
Cercetarea analizează istoria genetică a Balcanilor de-a lungul diferitelor perioade, pornind de la o analiză extinsă a ADN-ului antic provenit din peste 140 de schelete datând din secolele I-X. Acest ADN antic a fost juxtapus cu datele genetice de la populațiile contemporane din țările studiate.
Studiul vrea să arate continuitatea trăsăturilor genetice dintre locuitorii din prezent din zona Balcanilor și populația antică care datează din Epoca Bronzului. Astfel, se vor descoperi modelele migratorii de-a lungul a două milenii.
O informație importantă ce reiese din studiu arată că a existat un aflux substanțial de migranți slavi în timpul secolelor al VI-lea și al VII-lea, care a lăsat o amprentă genetică de durată asupra populației balcanice.
Studiul elucidează prevalența moștenirii genetice slave, dar oferă și perspective asupra structurii genetice a migrațiilor istorice.
CITEȘTE ȘI: