George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și prolifici jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani

George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și prolifici jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani
Jurnalistul britanic George Alagiah a decedat la vârsta de 67 de ani/ Sursa Foto: Wikipedia
Publicat: 24/07/2023, 17:15

George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și respectați jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani, la nouă ani după ce a fost diagnosticat cu cancer, transmite postul britanic. El a fost o prezență permanentă în cadrul știrilor televizate britanice timp de peste trei decenii, prezentând în ultimii 20 de ani BBC News at Six.

Alagiah a fost premiat pentru reportajele despre foametea și războiul din Somalia la începutul anilor 1990 și a fost nominalizat pentru un Bafta în 1994 pentru că a acoperit campania de genocid a lui Saddam Hussein împotriva kurzilor din nordul Irakului.

De asemenea, a fost numit jurnalistul anului de către Amnesty International în 1994, pentru reportajul despre războiul civil din Burundi, și a fost primul jurnalist BBC care a relatat despre genocidul din Rwanda.

George Maxwell Alagiah s-a născut în Colombo, Sri Lanka, înainte de a se muta în copilărie în Ghana și apoi în Anglia.

Principala sa amintire din copilărie legată de Sri Lanka a fost plecarea din această țară. Părinții săi erau tamili creștini; țara, numită pe atunci Ceylon, era împotmolită în violențe etnice.

Experiența din copilărie în Africa

Tatăl său, Donald, era inginer, specializat în distribuția apei și irigații. Simțindu-se nedorit și nesigur în țara sa, și-a dus tânăra familie în Africa, în căutarea unei vieți noi și mai bune.

Inițial, familia a prosperat acolo, dar părinții lui Alagiah au decis să își educe copiii în Anglia când o lovitură de stat a înrăutățit atmosfera din Ghana. La vârsta de 11 ani, tatăl său l-a lăsat la internatul din Portsmouth; amândoi au trebuit să își stăpânească lacrimile.

Copilăria sa plină de schimbări și asimilare a contribuit la formarea personalității sale și i-a influențat modul în care și-a exercitat profesia de jurnalist.

„A existat un anumit rasism. Era aproape singurul băiat de culoare; în dușuri se auzeau „mișto-uri” de genul „Bongo Bongo land”, a dezvăluit jurnalistul, potrivit BBC.

A renunțat să le mai ceară oamenilor să îi spună numele corect (familia lui îl pronunța „Uller-hiya”).

„În acele zile”, a reflectat el, „aproape că îți cereai scuze dacă aveai un «nume ciudat».” Alternativa era să ieși în evidență ca un „cactus exotic într-un pat de plante de primăvară de pe pajiște”.

Alagiah descrie țara în care „clasa socială învinge de fiecare dată rasa”

Oamenii îi comparau deseori înfățișarea cu cea a lui Omar Sharif. Ceea ce voiau să spună cu adevărat, a scris el mai târziu, era că era educat și vorbea frumos, deși avea pielea brună.

El credea că devenise „genul potrivit” de străin într-o țară în care „clasa socială învinge de fiecare dată rasa”.

Mai târziu, a urmat cursurile Universității Durham, unde a întâlnit-o și mai târziu s-a căsătorit cu Frances Roberthan. După absolvire, a petrecut șapte ani la South Magazine, mândru de linia sa editorială care prezenta o lume inegală ca fiind una instabilă.

În 1989 s-a alăturat BBC drept corespondent pentru afaceri externe, iar apoi a devenit corespondent pentru Africa, continentul copilăriei sale.

Martor la foamete și boli aproape peste tot

A fost adesea o experiență deprimantă. A intervievat copii soldați în Liberia, victime ale violurilor în masă în Uganda și a fost martor la foamete și boli aproape peste tot.

„Există o nouă generație în Africa”, scria el, „generația mea, copiii libertății, născuți și educați în acei ani de euforie de după independență, am avut o șansă. Nu am făcut mare lucru cu ea”.

Unul dintre cele mai mândre momente profesionale ale sale a fost atunci când a difuzat unele dintre primele imagini ale epurării etnice din Kosovo, în 1999, a spus el.

Alte subiecte pe care le-a acoperit în reportaje și documentare au inclus comerțul cu organe umane în India, copiii străzii în Brazilia, războiul civil din Afganistan și încălcarea drepturilor omului în Etiopia.

Interviuri cu personalități politice care au marcat istoria lumii

El a intervievat personalități precum președintele sud-african Nelson Mandela, arhiepiscopul Desmond Tutu, secretarul general al ONU Kofi Annan și președintele Robert Mugabe din Zimbabwe.

Trecând la prezentarea știrilor, a prezentat BBC One O’Clock News, Nine O’Clock News și BBC Four News, înainte de a fi numit unul dintre principalii prezentatori ai emisiunii Six O’Clock News în 2003.

A prezentat emisiuni de știri din Sri Lanka după tsunami-ul din decembrie 2004, precum și reportaje din New Orleans în urma uraganului Katrina și din Pakistan după cutremurul din Asia de Sud din 2005.

A fost numit OBE (Officer of the Order of the British Empire – Ofițer al Ordinului Imperiului britanic) pentru servicii aduse jurnalismului în 2008.

După diagnosticul inițial de cancer al lui Alagiah, în 2014, boala s-a răspândit la ficat și la ganglionii limfatici, care au necesitat chimioterapie și mai multe operații, inclusiv una de extirpare a celei mai mari părți a ficatului.

El a declarat că a fost o „persoană mai bogată” pentru această experiență la întoarcerea la prezentare, în 2015, și a spus că lucrul în redacție a fost „o parte atât de importantă pentru a rămâne energic și motivat”.

A fost nevoit să ia alte câteva pauze de la serviciu pentru a urma un tratament, iar în ianuarie 2022 a declarat că a crezut că cancerul „probabil că mă va prinde în cele din urmă”, dar că se simte totuși „foarte norocos”.

Vorbind la podcastul Desperately Seeking Wisdom în 2022, el a spus că atunci când i s-a descoperit cancerul, i-a luat ceva timp să înțeleagă ce „trebuia să facă”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu