Românul care a stat 20 de ani în ”iadul” închisorii din Chile a fost ELIBERAT. „Trebuie să înfrunt bătăliile în fiecare zi care vine”
George Rusu, românul care a executat timp de 20 de ani o pedeapsă cu închisoarea în Chile și în urmă cu două luni a fost adus în țară pentru a ispăși restul condamnării, a reușit să obțină eliberarea condiționată, iau acum se află acasă cu familia. Într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul, clujeanul împărtășește primele senzații din afara gratiilor și planurile sale imediate.
Românul care a stat închis 20 de ani într-un penitenciar din Chile este acasă, la Cluj-Napoca, în sânul familiei, după ce decizia instanței care i-a acceptat cererea de eliberare condiționată nu a fost contestată.
George Rusu, acum în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, din care 20 i-a executat într-un penitenciar din Chile. Românul a reușit, cu multe eforturi, la începutul lunii iunie, să fie transferat în țară, unde pedeapsa a scăzut automat, conform legislației române, la 25 de ani de închisoare.
George Rusu a fost dus inițial la Penitenciarul Rahova, o închisoare de tranzit, unde a stat și perioada de carantină de 21 de zile, apoi a ajuns la Penitenciarul Gherla, aflat în județul unde își are domiciliu.
De aici a fost eliberat după ce decizia magistraților de la Judecătoria Sectorului 5, din 1 august, a rămas definitivă prin necontestare în termenul legal de trei zile.
„Totul a fost așa cum mi-am imaginat”
George Rusu este liber din 6 august, când la poarta Penitenciarului Gherla l-a așteptat familia și au mers împreună acasă, la Cluj-Napoca. Revenirea la statutul de om liber a fost trăită cu mari emoții de George Rusu, care nu a numărat exact zilele petrecute în spatele gratiilor, dar a trăit cei mai grei 20 de ani din viața lui, departe de casă și în condiții greu de imaginat.
O senzație de eliberare, o stare mentală bună, de speranță, au fost, bineînțeles, niște emoții. A fost familia aproape de mine și totul a fost așa cum mi-am imaginat. Foarte emoționat, bineînțeles”, a mărturisit George Rusu, în exclusivitate pentru Gândul.
După ce 20 de ani nu a putut să facă nimic, George Rusu simte acum, când este din nou liber, că nu mai are timp de pierdut și se gândește la un loc de muncă și la viitorul lui și al familiei sale.
Nu este vreme de relaxare, trebuie să înfrunt, cum se spune, bătăliile în fiecare zi care vine. Adică ceea ce vă pot spune este că trebuie să-mi fac documentele, să le pun la zi, iar în timpul cel mai scurt să mă orientez spre un loc de muncă. Zilele acestea, până la sfârșitul lui august, voi lua o hotărâre și voi ști exact în ce domeniu doresc să mă încadrez”, a spus clujeanul.
George Rusu are probleme de sănătate, după anii grei de închisoare în Chile
Urgente sunt și problemele de sănătate, care a fost șubrezită în anii de închisoare în Chile, timp în care a ținut și o grevă a foamei severă.
Ca să se salveze din iadul închisorii din Chile în care orice om mai slab din punct de vedere psihic ar fi cedat de mult timp, a făcut greva foamei timp de 67 de zile, un gest care poate că l-a ajutat să ajungă acasă, dar care i-a șubrezit sănătatea. George Rusu a slăbit atunci 22 de kilograme și a făcut artroză care a ajuns la nivelul patru, cel mai mare grad de severitate, când durerile sunt cumplite. De atunci, problemele lui s-au acutizat.
„Și problemele medicale trebuie rezolvate tot cât mai repede posibil. Sunt probleme medicale referitoare la necesitatea unei proteze de șold. Mă ține șchiopătând de mai bine de doi ani de zile și acum este momentul să fac acest pas spre chirurgia necesară”, a mai spus George Rusu.
S-a luptat pentru viață și a făcut greva foamei ca să scape de iadul închisorilor din Chile
Clujeanul a reușit să supraviețuiască două decenii condițiilor dure din închisoarea chiliană, care nu au nimic în comun cu cele din penitenciarele europene. Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, din perioada în care era închis în Chile, românul povestea că este singurul european dintr-o închisoare cu 2.500 de deținuți, care au o singură regulă: cel mai puternic învinge. George Rusu mai spunea atunci că în pușcăriile din Chile, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. El însuși a fost implicat într-un conflict cu un alt deținut, care era să-l coste viața.
După ce a fost transferat în România pentru a executa restul pedepsei, George Rusu s-a adaptat ușor condițiilor de aici, incomparabile cu cele din Chile. Acum, când a fost eliberat, poate spune că tratamentul pe care l-a primit de când a venit în țară în sistemul penitenciar este unul „profesionist”.
Despre ce a trăit în penitenciarul din Chile, George Rusu nu mai vrea să povestească nimic, pentru că acum, în libertate, vrea să privească înainte.
Deja nu mai sunt… ca să critic trecutul și ceea ce s-a întâmplat acolo, s-a întâmplat și cu asta basta.
La Rahova sau la Gherla, am fost tratat total bine, adică profesional. Oamenii care muncesc în domeniul ăsta doar își fac meseria, fără a exagera și fără a comite ilegalități. Așa că nimic de zis, totul bine”, a conchis George Rusu.
CITEȘTE ȘI: