Actorul francez Gérard Depardieu respinge acuzaţiile de viol care i se aduc şi spune că se simte victima unui „linşaj” din partea mass-media.
De asemenea, Depardieu afirmă că nu poate tolera ceea ce aude şi citeşte despre el în presă.
„Absolut niciodată nu am abuzat o femeie”, a declarat actorul într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul Le Figaro.
Trimiterea în judecată a lui Depardieu pentru viol şi agresiune sexuală a fost confirmată de Curtea de Apel din Paris în martie 2022, după ce legenda filmului francez a cerut anularea inculpării sale, care a venit în urma unei plângeri depuse în 2018.
Actorul, în vârstă de 74 de ani, a afirmat că femeia care îl acuză „a venit o dată la mine acasă, urcând în camera mea de bunăvoie. Astăzi spune că a fost violată. Ea s-a întors a doua oară”.
„Nu a existat vreodată între noi nici constrângere, nici violenţă, nici protest”, a precizat el.
Gerard Depardieu mai adaugă că, după aceea, respectiva femeie „a vrut să cânte cu mine cântecele Barbarei la Cirque d’Hiver. I-am spus că nu. Ea a depus plângere”. Artistul se referă la seria de concerte pe care le-a susţinut interpretând piese ale cântăreţei şi compozitoarei Barbara şi care au fost întrerupte recent de femei care au protestat scandând sloganuri şi ţinând pancarte.
În scrisoare, el recunoaște că, „de-a lungul vieţii mele, am fost provocator, exagerat, chiar grosolan. De multe ori am făcut ceea ce nimeni nu îndrăzneşte să facă”, dar insistă că s-a comportat astfel doar fiindcă a vrut să „trăiască intens prezentul”.
„Dar, nu sunt nici violator, nici prădător. În faţa tribunalului mediatic, în faţa linşajului la care am fost supus, nu pot să opun decât cuvântul meu” – Gérard Depardieu
În total, 14 femei – actriţe sau membre ale echipelor tehnice – au afirmat că Depardieu a avut cu ele comportamente sexuale inadecvate în timpul filmărilor, între 2004 şi 2022.sh
Actor în 245 de producţii de film şi televiziune, precum şi în numeroase piese de teatru, Depardieu este cunoscut pentru filme franceze precum „Cyrano de Bergerac”, „Întoarcerea lui Martin Guere”, „Ultimul metrou” sau italianul „Novecento”, precum şi pentru adaptările cinematografice ale saga Asterix.