Germania a exportat armament în valoare de circa 9 miliarde de euro, în contextul războiului din Ucraina

Publicat: 27 12. 2022, 17:27
Actualizat: 27 12. 2022, 17:29
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: pxhere.com

Guvernul german a aprobat exporturi de arme în valoare de cel puţin 8,35 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari) în acest an, a doua cea mai mare cifră anuală din istoria ţării, notează marţi DPA.

Mai mult de un sfert din armele şi echipamentele militare – livrate de la 1 ianuarie până la 22 decembrie – au ajuns în Ucraina pentru a ajuta această ţară să respingă invazia Rusiei. Datele provin de la Ministerul Economiei, la solicitarea lui Sevim Dagdelen, o parlamentară a Partidului Die Linke de extremă stângă. Răspunsul a fost văzut de agenţia DPA.

Coaliţia de guvernare formată din trei partide, care a câştigat puterea în 2021, a promis reducerea exporturilor de arme, dar după ce Rusia a invadat Ucraina – pe 24 februarie – a fost schimbată decizia, în contextul în care aliaţii occidentali ai Kievului au trimis sprijin militar.

Într-o ruptură cu principiile care au fost în vigoare de decenii, cancelarul de centru-stânga Olaf Scholz a anunţat încetarea interzicerii livrării de arme în zonele de război.

De atunci, au fost aprobate livrări Ucrainei în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv tancuri antiaeriene, obuziere autopropulsate, lansatoare multiple de rachete şi sistemul de apărare aeriană IRIS-T.

Dar, chiar şi fără Ucraina, exporturi în valoare de peste 6 miliarde de euro au primit aprobarea guvernului. Prin comparaţie, în cei 16 ani ai guvernului de centru-dreapta al Angelei Merkel, pragul de 6 miliarde de euro a fost depăşit doar de cinci ori.

În clasamentul celor mai mari ţări beneficiare, Ucraina este urmată de patru membri ai NATO: Ţările de Jos (Olanda), Statele Unite, Regatul Unit şi Ungaria.