Germania se opune în continuare variantei de a opri imediat importurile de energie din Rusia. Declarațiile cancelarului Olaf Scholz

Publicat: 22 03. 2022, 22:06
Actualizat: 22 03. 2022, 22:45
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat, marţi seară, că încă se opune opririi, în termen scurt, a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că Uniunea Europeană va reduce treptat dependenţa de Moscova.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că poziţia Guvernului de la Berlin este neschimbată în ceea ce privește oprirea importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Afirmația vine în contextul în care 40% din gazele consumate de Germania provin din Rusia, stat care a invadat Ucraina acum 27 de zile.

„Iar acest lucru este valabil şi pentru ţări care sunt dependente mai mult decât Germania de energia rusească. Nu poate rămâne nimeni descoperit”, a argumentat Olaf Scholz, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluată de Mediafax.

Cancelarul german a subliniat că sancţiunile trebuie să aibă consecințe puternice asupra Rusiei, dar, în acelaşi timp, să fie „gestionabile” de naţiunile europene.

„Trebuie să fim destul de clari: nu este vorba despre o decizie pe termen scurt, ci de o abordare pe termen lung. Trebuie să acţionăm astfel încât Europa să devină cât se poate de rapid independentă energetic de Rusia”, a precizat Olaf Scholz.

Cât de mult depinde Europa de gazele din Rusia

Federația Rusă este cel mai mare exportator de energie din lume datorită rezervelor mari de petrol și gaze naturale. În același timp, este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Arabia Saudită și SUA.

În fiecare zi, țara exportă aproximativ cinci milioane de barili de țiței, iar mai bine de jumătate ajung în Europa. Procentul în SUA este unul mult mai mic. În anul 2020, doar 3% din cererea de petrol din Statele Unite ale Americii a venit din Rusia, iar în Marea Britanie 8% din cererea totală de petrol.

Rusia este și un important producător și exportator de gaze naturale. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene. Țara furnizează aproximativ 5% din livrările de gaze ale Marii Britanii, iar în Statele Unite ale Americii nu exportă deloc gaz. Dacă importul în țările UE s-ar opri, Italia și Germania ar fi țări foarte vulnerabile.