În timp ce România se pregătește să fie stat-membru Schengen complet, începând cu ianuarie 2025, una dintre țările fondatoare ale acestui pact vrea să prelungească verificările de la frontiere, după luna martie a anului viitor. Ministrul german de Interne, Nancy Faeser și-a declarat deja intenția și a adus ca argument rezultatele bune pe care le-au adus acestea pentru limitarea și combaterea migrației ilegale.
Într-un interviu publicat luni, în Augsburger Allgemeine, ministrul de Interne al Germaniei a declarat că țara sa va menține controalele la granițe, și după martie 2025, având în vedere că așa a fost posibilă combaterea și limitarea migrației ilegale.
Măsurile noastre complete pentru a limita migraţia ilegală şi a combate traficul de persoane funcţionează, a declarat Nancy Faeser ziariștilor de la Augsburger Allgemeine.
Germania a limitat controalele de la frontiere, în urmă cu șase luni, însă acestea vor putea fi prelungite. Ministrul Faeser a declarat că aceste măsuri vor fi necesare până în momentul în care U.E. va fi capabilă să asigure măsuri de protecție semnificative pentru frontierele externe.
La mijlocul lui septembrie, ministrul Faeser a dispus extinderea controalelor la toate frontierele terestre ale ţării pentru limitarea migraţiei ilegale. Anterior, polițiștii germani verificau tot ce intra și ieșea la granițele cu Polonia, Republica Cehă, Austria şi Elveţia. Recent, au fost instituite astfel de măsuri și la frontierele cu Danemarca, Belgia, Olanda şi Luxemburg.
Potrivit regulilor spațiului Schengen, este permisă circulația fără controale sau vize, însă pot fi instituite și temporar, dacă situația o impune.
Astfel, oamenii legii germani au deturnat, în luna octombrie, aproape 7000 de tentative de intrare neautorizate; număr care se apropie foarte mult de statistica lunii septembrie. Potrivit datelor polițiștilor, din martie și până în august, au fost înregistrate între 7000-7800 de încercări de intrări frauduloase, lunar, iar cel mai mic număr s-a înregistrat între ianuarie și februarie; cu aproape 2000 mai puțin.