Regimul rus seamănă din ce în ce mai mult cu gerontocrația care a condus la sfârșitul Uniunii Sovietice, cu funcționari în vârstă care înlocuiesc alți oficiali în vârstă, iar unii încep chiar să moară la locul de muncă. În septembrie, Duma de Stat a votat pentru a permite președintelui rus Vladimir Putin să-l mențină în funcție pe președintele Comitetului de Investigații al Federației Ruse după vârsta de șaptezeci de ani.
Alexander Bastrykin, titular din anul 2011, are deja 71 de ani.
Până de curând, notează jurnalistul Andrei Pertsev într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace, atingerea acelei vârste l-ar fi descalificat pe Bastrykin în „lupta” pentru continuarea activității.
La începutul anilor 2000, Putin i-a asigurat în mod repetat pe ruși că nu intenționează să conducă dincolo de șaizeci și cinci de ani sau să facă posibilă guvernarea peste acel punct.
Cu toate acestea, continuă Pertsev, pe măsură ce Putin a preluat mandat după mandat, termenul limită s-a apropiat, forțându-l să intre în acțiune.
Păstrarea lui Bastrykin la cârma Comitetului de Investigații este doar cel mai recent exemplu de schimbare a regulilor, în timpul jocului, pentru sa Putin sî poată proteja locurile de muncă ale aliaților săi.
„Oficial, politica de personal a Kremlinului promite celor mai buni și mai străluciți tineri din Rusia o cale spre vârf. În realitate, totuși, acele oportunități se opresc în mare parte la nivel regional sau, în cel mai bun caz, la un post federal de nivelul al doilea.
Vladimir Putin a început să-i numească pe veteranii războiului din Ucraina „noua elită”, dar nici măcar soldații săi nu pot înlocui adevărata elită a Rusiei: cei care au îmbătrânit în funcție alături de președinte. La bătrânețe, Putin a ajuns să se simtă bine când vede fețe cunoscute în aceleași posturi. Dornic să mențină status quo-ul, nu s-a oprit la nimic pentru a-și menține echipa intactă, dând naștere unei gerontocrații.
Primele modificări ale regulilor au avut loc în 2010 și 2012, când judecătorii veterani Valery Zorkin și Vyacheslav Lebedev au primit permisiunea de la președinții de atunci – Dmitri Medvedev, respectiv Putin – să servească și peste vârsta de 70 de ani. Medvedev a făcut această excepție pentru Zorkin, chiar dacă a redus vârsta de pensionare pentru funcționarii civili la 60 de ani, cu opțiunea unei prelungiri cu cinci ani dacă angajatorul și angajatul au fost de acord.
Scăderea limitei de vârstă a avut sens politic pentru Medvedev. Se presupune că autoproclamatul modernizator dorea ca tineri, progresiști, nu bătrâni, să-și pună în aplicare politicile inovatoare.
Mai mult, dacă Medvedev ar fi candidat pentru realege, apariția unei noi elite administrative ar fi redus presiunea de a păstra oamenii lui Putin, care pur și simplu ar fi fost eliminati prin pensionare obligatorie”, notează jurnalistul Andrei Pertsev.
În orice caz, până la sosirea termenului limită pentru aliații lui Putin, Medvedev nu mai era președinte, Putin revenind la Kremlin în anul 2012. Serghei Ivanov, șeful de cabinet al lui Putin în acea vreme, a împlinit șaizeci de ani în 2013 și ar fi cerut o derogare pentru a rămâne în rolul său.
Ministrul de externe Serghei Lavrov, pe atunci în vârstă de șaizeci și trei de ani, și secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, pe atunci șaizeci și doi, fuseseră deja autorizați să servească până la vârsta de șaizeci și cinci de ani.
„O mare parte din echipa lui Putin de atunci era la doar doi până la cinci ani de pensionare, ceea ce l-a determinat pe Putin să ridice vârsta de pensionare pentru oficiali la 65 de ani, cu posibilitatea unei prelungiri cu cinci ani. Totuși, locotenenții săi au continuat să îmbătrânească, ceea ce a dus la noi retrogradări.
Este absolut posibil ca Putin să anuleze, în cele din urmă, limitele de vârstă.
Procedând astfel, ar elimina nevoia ca el să semneze personal fiecare prelungire: ar părea o invitație pentru public să examineze nu numai gerontocrația Rusiei, în general, ci și vârsta lui Putin în mod specific. Există deja un precedent: guvernanții și parlamentarii nu sunt supuși unor astfel de restricții.
În cei douăzeci și patru de ani în care Putin a fost la putere, președintele și cercul său apropiat au trecut de la a fi tineri susținători ai reformelor la bătrâni aliați”, mai scrie Andrei Pertsev.
Chiar și cei mai tineri membri ai echipei lui Putin fie merg către șaizeci de ani, fie au atins acest prag, cum ar fi CEO-ul Sberbank, German Gref (60 de ani) și președintele corporației de dezvoltare de stat VEB, Igor Shuvalov (57 de ani), arată jurnalistul Andrei Pertsev.
„Nici potențialii succesori ai președintelui nu sunt tocmai tineri, de la primarul Moscovei Serghei Sobianin (66 de ani) până la prim-ministrul Mihail Mișustin (58 de ani).
Sistemul a «mestecat și scuipat» tineri ambițioși, precum Andrei Turchak, fostul secretar general al Rusiei Unite, în vârstă de patruzeci și opt de ani, care a încercat prea mult să devină guvernator al Sankt Petersburgului și președinte al Consiliului Federației.
Conducerea rusă își amintește din ce în ce mai mult de gerontocrația care a condus sfârșitul Uniunii Sovietice. Pe atunci, oficialități în vârstă mureau în funcție, moartea fiind un fel de pensionare forțată”, amintește Andrei Pertsev.
Subordonații lui Putin au început deja să moară la serviciu, punctează Andrei Pertsev.
„Anul acesta, Lebedev, judecătorul-șef al Curții Supreme al cărui mandat a fost prelungit în 2012, a murit la 81 de ani. El a fost succedat de Irina Podnosova, colegă cu Putin universitate, care are 70 de ani.
Judecând după cazul Bastrykin, nimic din toate acestea nu îl deranjează pe Putin. Dimpotrivă, el asociază longevitatea serviciului cu stabilitatea și astfel încearcă să se asigure că vechii cunoscuți pot rămâne în funcție cât mai mult posibil.
Pericolul este ca lucrurile să se desfășoare așa cum s-au întâmplat în perioada sovietică târzie, cu un carusel de înalți funcționari părăsind funcția într-un car funerar.
Cei care au îmbătrânit și obosit în așteptarea unui loc de muncă în frunte pur și simplu nu vor putea face față crizelor care s-au acumulat, în timp ce candidații mai tineri nu vor avea experiența sau ambiția necesară – pentru că nu există loc pentru astfel de oameni într-un gerontocratie”, încheie jurnalistul Andrei Pertsev.
Foto – Profimedia Images
Citește și: