Gheorghe Ialomițianu : PMP propune măsuri concrete pentru sustenabilitatea bugetului
PMP atrage atenția Guvernului că reducerea contribuției sociale de asigurari de sănătate și taxarea zero a salariului minim sunt măsuri care vor crea mari probleme sustenabilității bugetului de asigurări sociale și a fondului unic de sănătate, precum și asiguraților.
„În anul 2021 de la bugetul statului s-a acordat o subvenție pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale, de aproximativ 16 miliarde lei și a fondului unic de sănătate de aproximativ 4,8 miliarde lei. Impactul bugetar al taxei zero asupra salariului minim pe economie, măsură propusă de USR este de 12 miliarde lei în cazul bugetului de asigurări sociale și de 4,9 miliarde lei asupra fondului unic de sănătate. Mai grav este că beneficiarii acestui salariu rămân neasigurați pentru serviciile medicale și fără pensie. PMP propune măsuri pentru asigurarea sustenabilității celor doua bugete, cointeresarii asiguraților și stabilității pieții muncii și anume:
– Plafonarea calcului contribuției de asigurări sociale la nivelul cuprins intre 3 și 5 salarii brute medii pe economie, pentru bugetul de asigurări sociale și fondul unic de sănătate, masură care a fost aplicată până în 2017, când PSD a eliminat-o.
– Persoanele fizice care obțin venituri peste acest plafon să contribuie la sistemul privat de economisire, pentru a beneficia de pensie privată și servicii medicale, în funcție de contribuții.
– Partea de creștere a salariului minim cuprinsă între 2300 și 3000 lei să fie scutită de la impozitare, pentru a îmbunătăți puterea de cumpărare a salariaților și a stabiliza piața forței de muncă.
Aceste măsuri vor avea ca efect reducerea presiunii de pe bugetul de asigurări sociale și a fondului unic de sănătate. Actualul Guvern a plagiat modelul de creștere a salariului minim, prin împărțirea acestei creșteri între salariat și bugetul statului, prin taxarea excesivă a acestei creșteri. Din păcate, nu au fost actualizate prevederile Codului Fiscal privind acordarea deducerilor din salariul minim. În acest act normativ se prevede acordarea deducerilor cuprinse între 510 lei și 1310 lei pentru venitul lunar brut de până la 1950 lei. Prin acest artificiu, Guvernul a mărit baza de impozitare la calculul impozitului pe venit din salariu.”, transmite Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP.